• Stridsbåtar och amfibiesoldater lär snart bli en vanlig syn i trakterna kring Oxelösund. Foto:
  • Hemvärnssoldaten Pontus Stenberg från Nyköping kommer att delta i Aurora. Oxelösunds hamn är en av platserna där det kommer att finnas mycket militär personal. Foto:
1/

Här ska amerikanare och finländare anfalla

Oxelösund/Nyköping

Militärövningen Aurora 17 är i gång. Snart kommer den till östra Sörmland och en sak är säker – det kommer att märkas.

Söndagen den 24 september kommer kriget till Sörmlandskusten. Åtminstone på låtsas. Militärövningen Aurora är något som inte skådats på svenskt territorium på över 20 år, i kalla krigets efterdyningar. Nu ser det ut som en fiende, troligtvis spelad av finska eller amerikanska förband, kommer att försöka landstiga i Oxelösundstrakten och ta sig in mot Nyköping.

Oxelösundaren Jesper Tengroth är pressekreterare vid Försvarsmakten. Han tycker att invånarna ska passa på och gå ut och titta på vad det är som händer.

– Det är i slutet av övningen 24–25 september som det drar ihop sig i Oxelösund. Då är tanken att man ska öva på att avvärja en landstigning. Det blir en gemensam kustförsvarsoperation där markförband samverkar med flyg- och marinstridskrafter, säger Jesper Tengroth.

Oxelösundaren Jesper Tengroth är pressekreterare vid Försvarsmakten. Foto:

Det kommer att vara tung trafik på vägarna i och mellan Oxelösund och Nyköping den 24 till 27 september. Amfibieförband och hemvärn kommer att vara stationerade i Oxelösund och i stort berörs stora delar av Sörmlandskusten av den fingerade invasionen, men ett säkert ställe att få se militär aktivitet på är Oxelösunds hamn.

– Det kommer att köras med stridsbåtar, svävare och trossbåtar dygnet runt. Det kommer att vara flyg i luften och militär verksamhet på alla arenor. Totalt är det ungefär 5 000 personer som kommer att delta i övningen i Sörmland, fortsätter Tengroth.

Såhär blir Aurora när den kommer till Sörmland. Det är den största militärövningen i Sverige sedan 1993 och i Sörmland kommer cirka 5 000 soldater att delta. Foto:

Samtidigt kommer Skavsta att användas, dels för målflygplan, men möjligen även för militära transportflygplan.

Kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, Catharina Fredriksson (S), tycker att det är viktigt att informera befolkningen ordentligt.

– Vi har många invånare som kommer från krigsdrabbade områden. Det här kan väcka många minnen och känslor. Det är viktigt att informera ordentligt så att alla förstår att det här är en övning och inte på riktigt, säger hon.

Jesper Tengroth berättar att de har försökt nå ut med information om övningen så gott det går.

– Jag var på min sons föräldramöte i skolan i Oxelösund förra veckan och där informerade de om Aurora med information som de fått från Försvarsmakten, så där har det bevisligen nått ut. Vi tycker att vi har gjort en rejäl insats och kommer bland annat att annonsera i tidningen.

– Det är alltid skrämmande för några, men jag tycker att man ska ta chansen och komma och titta för att känna att det här inte är något farligt. Kanske prata med de från vår personal som har tid.

I grova drag ser övningen i Östra Sörmland ut såhär. En fiende landstiger vid kusten och svenska försvarsmakten ska försöka stoppa dem. Foto:

Finns det någon risk att civilbefolkningen hamnar i en farlig situation?

– Om de inte följer de anvisningar som våra militärpoliser och trafikdirigeringspersonal ger. Det kommer att skjutas med lös ammunition och fordonen är jäkligt tunga, så det gäller att hålla sig ur vägen.

Hur blir trafiksituationen?

– Vi försöker störa så lite som möjligt, men samtidigt är det mycket personal och materiel som ska transporteras genom Sörmland. Mellan Oxelösund och Nyköping är det ju exempelvis bara två vägar och där kommer det att märkas.

Aurora 17

Aurora betyder morgonrodnad och är den största svenska militärövningen sedan 1993.

Övningen började den 11 september i andra delar av Sverige. Övningen koncentreras till Mälardalen, norr och söder om Stockholm och på Gotland. Till viss del övas det även i Göteborg och i andra delar av Syd- och Mellansverige.

Förutom de cirka 20 000 svenska soldaterna deltar förband från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland, omkring 2 000 soldater liksom hemvärnet och ett 40-tal myndigheter.

Finska och amerikanska förband agerar fiender, men kommer i vissa fall även att delta på svensk sida. En sak som Försvarsmakten vill öva på är nämligen att kunna ta emot hjälp från andra länder.

Källa: TT

Här kan det bli stopp i trafiken

Stora truppförflyttningar kommer att göras genom Sörmland.

Motorvägen (väg 53) samt gamla vägen mellan Oxelösund och Nyköping.

Länsväg 223: Söder om Strängnäs till Nyköping.

Länsväg 224: Mellan Gnesta och E4.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Platser/NyköpingFörsvaretOxelösundmilitär
Relaterat