Hotell Ankarets framtid är utstakad

Oxelösund

Asylboendet är nedlagt och hotellet köpt av ett Södertäljeföretag för 13,5 miljoner kronor. Nu blir Ankaret hotell igen.

Hotell Ankaret blir återigen ett hotell. Den nya ägaren är det Södertäljebaserade företaget KMS fastighet AB som köpt lokalerna vid Järntorget för 13,5 miljon kronor

I mars i år avvecklades det asylboende som fanns i Hotell Ankarets lokaler och sedan dess har det inte varit någon verksamhet där.

KMS fastighet kommer både att äga och driva hotellet som franchisetagare under kedjan First hotel. Kedjans affärsutvecklingschef Daniel Atteroth berättar att hotellet just nu håller på att renoveras.

– Hela hotellet genomgår en makeover nu. Det blir nya rum, ny restaurang och ny lobby. Vi ser en fördel i att det är ägarna till fastigheten som både renoverar och kommer att sköta driften, säger han.

Tanken är att hotellet ska öppnas runt nyår. Men först ska renoveringen bli klar och en hotellchef anställas.

– Hotellet var slitet efter att asylboendet drivits där, men nu totalrenoveras det. Vi hoppas att det här kommer att lyfta Oxelösund. Att loungen och restaurangen ska bli en naturlig mötesplats för oxelösundarna, fortsätter han.

Atteroth ser en potential i läget, inte bara för närheten till Nyköping och SSAB som genom åren varit en kund.

– Vi ser långsiktigt på det här och hoppas kunna göra det till en året runt-destination dit man kan tänka sig att åka iväg till över en natt. Vi pratar om att eventuellt lägga till ett spa, berättar han om framtidsplanerna.

Under ett par år som centrala Oxelösund saknat ett hotell. Det var hösten 2015 som flyktingkrisen kom. Migrationsverket godkände hotellet som asylboende och Rajender Singh som drivit Ankaret de senaste åren kunde för drygt två år sedan välkomna de första flyktingarna.

I början av 2017 beslutade Migrationsverket att Ankaret – och en rad andra asylboenden i Sverige – skulle avvecklas.

– De flesta har bott hos oss i över ett år, och vi har kommit varandra nära. Även om alla vetat från början att det varit ett tillfälligt boende, känns det ändå tungt att de måste flytta, sa Singh i en intervju i januari i år.

Han berättade då att tanken var att hotellet skulle återgå till sin ordinarie verksamhet, men det blir alltså med någon annan vid rodret.

Hotell Ankaret

Hotell Ankaret har haft flera ägare genom åren.

Mellan 2003 och 2009 ägde Inger och Börje Helsing hotellet och fastigheten. Under en del av tiden drevs hotellet dock av Boda borgs Stefan Kemi.

Vid årsskiftet 2009–2010 tog familjen Källberg över driften.

Mitt under flyktingströmmen 2015 var behovet av asylboendet akut och Ankaret kom att fram till mars 2017 inhysa flyktingar. Nu är det Rajender Singh som driver Ankaret.

I somras säljs Ankaret till Södertäljebaserade företaget KMS fastighet AB. Till nyår är målet att det återigen ska öppna som hotell.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundNäringslivTurism
Relaterat