Fåglarna – och Centerpartiet – gillar holkar. Arkivfoto Foto:

Livat i holken – då blev det miljöpris

Oxelösund

350 fågelholkar sitter uppsatta runt omkring i Oxelösund. Nu har mannen bakom dem fått miljöpris för sin gärning.

Centerpartiet i Oxelösund delar varje år ut sitt miljöpris. Den här gången gick det till oxelösundaren Peter Skoglund som till vardags jobbar på Kustbostäder. Anledningen? Skoglund har under några års tid tillverkat 350 fågelholkar och bland annat satt upp dem på olika platser i kommunen. Dessutom har han byggt fågelmatare av förbrukade julgransfötter, placerat ut dem i skogsdungar och regelbundet fyllt dem med frön och äpplen.

”Genom att använda återvunnet material som annars skulle ha gått till spillo framstår Peter Skoglund som ett föredöme och ger ett bra exempel på hur ett hållbart arbete kan utföras”, står det i motiveringen.

– Det är skönt när folk tänker på de människor som gör något ideellt och inte bara mot betalning. Ett erkännande för att jag gjort något viktigt för naturen och miljön helt enkelt. Det känns i kroppen och hjärtat, säger Peter Skoglund.

Genom att använda spillvirke han fått från företag eller hittat i containrar har han tillverkat runt 350 fågelholkar. Nu finns de bland annat vid våtmarken, Danvik och Ramdalshöjden. Ja, i stort sett i hela Oxelösund.

– Några av fågelholkarna har jag skänkt till förskolor och andra till Träffpunkten i Nyköping. De senare har sålt dem för att få in pengar till sitt arbete med hemlösa, säger Skoglund.

Den viktigaste frågan är väl egentligen: vad tycker fåglarna?

– De gillar det. De flesta av holkarna är bebodda. Förra året gjorde jag sju starholkar och efter ett par veckor var alla bebodda.

Han lägger även ut mat till fåglarna under vintern.

– Just nu, när det varit så kallt, har jag lagt 400–500 kronor på fågelmat i veckan, säger Skoglund.

Med tanke på det kanske miljöpriset är extra välkommet. I vanliga fall brukar det bli ett äppelträd som pristagaren får välja var det ska planteras, men med tanke på årstiden blev priset något helt annat – fågelmat.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietOxelösundMiljöOrnitologinatur
Relaterat