• Det finns platser där det inte städats på länge – fram tills nu. Ramadan Sadiku ryggar inte för taggbuskar i jakten på skräp. Foto:
  • En hel del saker som är direkt farliga ute i naturen städas undan. Foto:
  • Bilen fylls med skräp under dagen – då Ramadan Sadiku stannar till längs med vägarna när han ser saker som exempelvis blåst bort från ett flak. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Mindre skräp än på länge i Oxelösund – tacka Ramadan Sadiku för det

Oxelösund

Något har hänt i Oxelösund. Det är mindre skräpigt än på länge. SN åkte till en återvinningsstation vid Ramdalsskolan för att ta reda på varför.

Ramadan Sadiku står på knä inne i taggbuskarna bakom återvinningsstationen på den stora asfaltsytan vid Ramdalsskolan. Han muttrar. Någon har slängt skräp rakt ut i buskaget, trots att det hade gått lika bra att lägga det i plåtcontainrarna.

– Jag städar återvinningsstationerna i Oxelösund varje dag. Men jag har sett så mycket skräp runt omkring. På cykelvägar, busshållplatser och i skogsdungarna bredvid återvinningscentralerna. En gång hittade jag en stor, tung säck med gammalt porslin i skogen. Jag har plockat 40 säckar bara med glas sedan jag började i höstas, berättar han.

Oxelösunds kommun har folk anställda för att hålla nedskräpningen stången, men Ramadan är vad man kan kalla grädde på moset.

Någon tjänst för Ramadan finns egentligen inte. Han jobbar på ett projekt som snart tar slut.

Hans kollega Johan Lövgren som är driftchef på gata park i Oxelösunds kommun berättar att de tittar på hur det ska bli i framtiden. Han är inte sen att lyfta fram att Ramadan gör betydligt mer än vad som krävs av honom - vilket egentligen bara är att hålla rent vid just återvinningscentralerna. Nu har områden som inte finns med i de normala skräpplockarrundorna blivit rensade. Platser där ingen städat på länge, varför det kan ligga mycket udda saker där.

– Jag hoppas att det här ger ringar på vattnet, att folk tänker till mer innan de skräpar ner. Är det rent och snyggt är det ofta svårare att skräpa ner, säger Lövgren.

– Jag har hittat ett stuprör av koppar under ett träd, det var troligtvis stöldgods. Har även hittat dunkar med bensin och säckar med gamla kläder, berättar Sadiku.

Det verkar som att Ramadan ser en ära i att det ska vara snyggt och gillar det tydliga resultat som hans skräpplockning gör. Ibland äter han lunch i bilen på en kvart för att hinna plocka så mycket skräp som möjligt. Men på frågan varför han är så noggrann tittar han bara blygt ner i marken och säger leende att han inte vet.

Uppskattning har han i alla fall fått. Oxelösundare berömmer honom när han är ute och gör sitt jobb och uppskattande insändare har publicerats i SN.

Ramadan Sadiku

Ålder: 53 år.

Bor: Brandkärr.

Familj: Fru och fem barn.

Yrke: Park- och renhållningsarbetare. Har tidigare varit gruvarbetare.

Så återvinner du

Det finns tydliga anslag vid återvinningscentralerna, där det framgår vad som ska slängas där och inte. Mestadels handlar det om förpackningar och tidningar.

Är det fullt - lämna inte kassarna bredvid containrarna utan åk vidare till nästa återvinningscentral, det är sällan långt. Det är en vanlig orsak till att Ramadan och hans kollegor får extrajobb när skåpet i påsarna sprids för vinden.

Annat skräp, som exempelvis uttjänt elektronik, ska lämnas på återvinningscentralen, som i Oxelösunds fall ligger nära brandstationen nere i centrala delarna av stan. Men fungerar det du slänger kanske du - eller någon annan - kan ha nytta av det och det kan få ett nytt liv via en bekant, en loppis eller andrahandsmarknaden.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundExtraMiljönatur
Relaterat