M+L+C vill ha kooperation i hamn

Oxelösund

”Vi tror på den kooperativa idén och på medlemsinflytande”. Ett inte helt vanligt uttalande från politiker på högerkanten – men när det gäller småbåtshamnarna i Oxelösund händer det.

Driv kommunens småbåtshamnar och gästhamnen i kooperativ form. Det vill Moderaterna Bo Jender och Dag Bergentoft samt Bo Höglander (C) och Björn Winther (L).

Mer konkret föreslår de i en motion till kommunfullmäktige att kommunen ges i uppdrag att ta fram ett förslag som ”förankras hos båtägarna, innebärande att olika småbåtshamnar får ta över ansvaret och att bryggföreningar bildas om det inte redan finns en förening”, skriver de i motionen.

Man vill även se över om gästhamnen kan drivas av exempelvis Segelsällskapet, Femöre marina eller krögaren på restaurang Läget.

Småbåtshamnarna och gästhamnen drivs nu av kommunen efter att tidigare bland annat ha drivits av företaget Pro marina under några år.

”Efter ett misslyckat äventyr med två entreprenörer och kraftiga avgiftshöjningar är nu verksamheten tillbaka hos kommunen”, skriver de i motionen.

Där föreslås det att kommunen fortsatt ska äga småbåtshamnarna och hyra ut dem till båtägarnas föreningar.

”Det är naturligtvis inte så lätt att få frivilliga till denna typ av verksamhet, men det går och det ger förutom nöjda delägare en sammanhållning och ett betydande engagemang”, står det i motionen.

Motionen lämnades in vid kommunfullmäktiges sista sammanträde innan sommaruppehållet, så den här båtsäsongen händer ingenting – oavsett vad politikerna beslutar i saken.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundBåtFritidsbåtarSkärgård
Relaterat