• I 25 år har Brannäs våtmark fungerat som ett naturligt reningsverk kombinerat med utflyktsmål och livsmiljö för bland annat fåglar. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Nu blir det 25-årskalas för unik våtmark

Oxelösund

1993 blev stod våtmarken i Brannäs klar. Skandinaviens första våtmarksanläggning i sitt slag var ett faktum och nu ska födelsedagsbarnen firas för första gången.

– Vi har inte haft en sådan här dag tidigare, men det kanske vi skulle försöka få till oftare. Det verkar vara intressant för många. Det här var den första fullskaliga anläggningen i sitt slag i Sverige, kanske i Europa, där man använder en våtmark som ett sista reningssteg, säger Jonny Jakobsson som är VA-chef vid Oxelö energi som anordnar Våtmarksdagen.

Egentligen handlar det om två dagar. Fredagen den 25 maj blir det en branschdag som inte är öppen för allmänheten.

– Då blir det bland annat en vandring genom våtmarken med ett antal miniföreläsningar längs vägen. Det handlar exempelvis om hur våtmarken skapades och om fågellivet där, fortsätter Jonny Jakobsson.

Dagen efter är betydligt mer publik och går även under namnet Hållbarhetsdagen. Under lördagen kommer bland annat Martin Emtenäs att finnas på plats och presentera våtmarkens invånare för de tillfälliga besökarna.

– Han kommer att hålla i några miniföreläsningar längst ut vid våtmarkens utlopp i Östersjön och sedan ska han håva med barnen. Troligtvis kommer vi att hitta trollsländelarver, grodor och husbyggarlarver. Djur som vi sedan släpper ut igen, säger Julia Bergman som är marknadsansvarig på Kustbostäder.

Med utgångspunkt från våtmarkens stora parkering finns det innan dess möjlighet att gå tipspromenad.

– Vi bjuder på grillad korv och hamburgare vid utloppet och sedan blir det fler föreläsningar. Bland annat från SSAB som berättar om sin gäddfabrik. Allt är inte spikat än men det kommer finnas föreningar och organisationer på plats också, fortsätter Bergman.

Våtmarken 25 år

Var: Brannäs våtmark 26 maj klockan 10–14.

Program: Är inte helt klart i skrivande stund, men klockan 11, 12 och 13 kommer Martin Emtenäs att hålla miniföreläsningar följt av håvning vid utloppet i Östersjön. Vid 10.30-tiden räknar man med att grillarna tänds på samma plats.

Utgångspunkt är våtmarkens stora parkering där en tipspromenad med natur- och miljötema startar.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundExtraMiljönatur
Relaterat