Oxelösunds kommun har gett sin välsignelse till landstinget om att ansöka om att få bilda region Sörmland.

Oxelösund stöttar region Sörmland – och "storebror"

Oxelösund
annons

Oxelösund har sagt sitt om region Sörmland. Dessutom väljer de att stötta ”storebror”.

Länets kommuner har fått frågan om de vill att region Sörmland ska bildas. När storregionsplanerna föll platt till marken började man ganska snart titta på att bilda en sörmländsk region där landstinget, regionförbundet och kollektivtrafikmyndigheten samordnas.

Nu har kommunfullmäktige i Oxelösund tagit ställning – och det blev ett enigt ja till att landstinget ska ansöka hos regeringen om att få bilda region.

– Vi vill pröva införandet av länsregionen redan 2019 och det kräver en snabb process. Det här är den första av två remissrundor. I den andra, till vintern, får vi ta hantera frågan om hur organisationen ska se ut, sa kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

– 13 landsting har redan tagit över det regionala ansvaret i Sverige. Det här är något som är på väg att ske i hela Sverige och fler landsting ser ut att gå den här vägen, fortsatte hon.

Nyligen har en rivalitet mellan residensstaden Nyköping och länets största stad Eskilstuna seglat upp om vilken som ska vara regionhuvudstad. Och gammal rivalitet till trots, så stöttade Oxelösunds politiker "storebror" Nyköping.

– Vi kunde väl signalera lite fint om fördelarna med att sätet ska förbli i residensstaden, nu när den största kommunen gick ut ganska hårt och tyckte att det skulle vara i Eskilstuna, sa oppositionsrådet Dag Bergentoft (M).

Regionfrågan är ett stort beslut som var tvunget att tas innan politikernas sommarlov. Det här var det sista fullmäktigemötet för terminen i Oxelösund, med avslutningsstämning, somrig jordgubbstårta – och enighet i åtminstone kvällens största fråga.

Läs mer om dessa ämnen

Regionförbundet SörmlandOxelösund
annons

Mest delat denna vecka