Dag Bergentoft (M), oppositionsråd i Oxelösund. Foto:

Oxelösund tvingas betala stoppat partistöd

OXELÖSUND

De missade kommunens deadline och fick inget partistöd. Men snart ramlar det in 18 500 kronor till liberalerna och lika mycket till centern. Kommunfullmäktige gjorde fel som stoppade utbetalningen. Det slår förvaltningsrätten fast.

Med röstsiffrorna 20 - 9 stoppade kommunfullmäktige i Oxelösund utbetalningen av det lokala partistödet för 2017 till centern och liberalerna. De hade inte i tid redovisat vad de gjort med 2016 års partistöd. Det blev en livlig diskussion i fullmäktige. Oppostitionsrådet Dag Bergentoft (M) tyckte att allianskamraterna kunde sitta med dumstrutarna på men att det kunde räcka som straff för försumligheten. Majoriteten satte ner foten och hänvisade till kommunens riktlinjer som alla varit med och beslutat om. Redovisningen ska lämnas in senast den sista januari och partierna hade dragit över med marginal. Det blev inga pengar.

Bergentoft överklagade. Han ville pröva om kommunens riktlinjer slår ut kommunallagen. Nu har förvaltningsrätten sagt sitt. Enligt kommunallagen har partierna tid fram till 30 juni att redovisa partistödet. Lagen står över lokalt beslutade riktlinjer.

– Vi tar ett nytt beslut på nästa sammanträde. Men det här visar att det inte är någon mening att vi gör riktlinjer, säger kommunfullmäktiges ordförande Mayvor Lundberg (S).

Liberalernas Klas Lundbergh säger att det var ett mänskligt misstag som gjorde att redovisningen kom in för sent.

– Det var klantigt. Men det är positivt att vi får pengarna nu. Det stundar ju ett val.

Centerns Bo Höglander är också nöjd med det oväntade tillskottet i partikassan.

– Vi är en liten grupp och de här pengarna är viktiga. Men det var pinsamt att vi missade deadline, säger han.

Läs mer om dessa ämnen

Förvaltningsrätten i LinköpingOxelösunds kommunDag Bergentoft (M

Mest delat denna vecka