Hans Rainer skissar upp en kurva över hur många som sysselsätts av företagandet i Sverige. Det blir en konkav skiss med många småföretag, några riktigt stora med som anställer många, men relativt få som är sysselsatta i medelstora företag. Foto:

Oxelösundare "vana vid att vara anställda"

Oxelösund

Bruksort med en stor arbetsgivare. Låg utbildningsnivå och vana vid anställning. Men det skymtar ett trendbrott de senaste åren.

– Det är sant att vi har ett lågt företagande i Oxelösund. Däremot har vi ökat nyföretagandet kraftigt det senaste året, säger Hans Rainer som är näringslivsansvarig i Oxelösund.

Det som Rainer syftar på är nyföretagarbarometern där Oxelösund klättrar upp från plats 270 2016 till plats 196 2017 när antalet nystartade företag per capita räknats samman. Men totalt sett så är alltså företagande lägst i landet. Och förklaringen känns igen.

– Vi är en bruksort med en stor arbetsgivare och sedan kommer hamnen som den näst största, säger han.

– Det här är generellt sett ett problem i hela länet. Vi har en jämförelsevis låg utbildningsnivå och är vana vid att vara anställda. Vad det beror på är svårare att säga, fortsätter Rainer.

Han tror sig dock se en uppluckring de senaste åren. Mycket beroende på att Nyköping och Oxelösund mer och mer fått en gemensam arbetsmarknad.

– Det blir en korsbefruktning. Förr var det inte så, då höll sig folk oftast på sin sida kommungränsen.

Rainer berättar att de försöker jobba med rådgivning till de oxelösundare som, mot traditionen, går i tankarna att starta eget företag.

– Vi försöker hjälpa dem som är nyfikna att fatta ett beslut och komma vidare. Annars kan man vara ganska ensam när man sitter och funderar på en företagsidé: ”Ska jag – eller ska jag inte. Jag har ju ett fast jobb och tänk om det går åt helvete. Å andra sidan har jag ju den här idén som jag brinner för”, berättar Rainer.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Svenskt NäringslivOxelösundEkonomi/FöretagNäringsliv
Relaterat