Oxelösund rådjur kan pusta ut. Det blir ingen avskjutning av dem, då kommunfullmäktige ansåg att problemet med fästingburna sjukdomar inte går att lösa på det viset. Foto:

Oxelösunds rådjur skonas av politikerna

Oxelösund
annons

Skjut fler rådjur för att minska fästingbetten. Politikerna beslutade om en fråga som rörde liv och död för kommunens rådjur.

Under onsdagens kommunfullmäktige beslutades det i en fråga som kunnat få ödesdigra konsekvenser för kommunens rådjur. För att minska antalet fästingbett föreslog motionärerna Katarina Jakobsson (M) och Anna-Maija Alajoki (M) att man skulle skjuta fler rådjur i kommunen.

– Jag satte rubriken för att väcka en tanke hos många. En begränsning av rådjursstammen är inte den enda delen av motionen, men jag vill hävda att rådjuren blivit fler och att fästningarna också blivit fler, sa Katarina Jakobsson.

I grunden handlar det alltså om att göra något åt spridandet av fästingrelaterade sjukdomar som TBE och borelia. I motionen finns bland annat förslag på att sätta upp varningsskyltar vid Jogersö, våtmarken och Femöre samt att utreda gnagarbeståndet och beroende på hur det ser ut bekämpa dem med gift och fällor.

Rådjuren kan dock pusta ut. Motionen röstades, så gott som enhälligt, ner.

– Det är ingen tvekan om att det rör sig om allvarliga sjukdomar, men att skjuta rådjur kanske inte är det jag i första hand tänker mig behövs för att komma tillrätta med det här. Jag har varit hundägare i många år och vet hur ofta de tar med sig fästingar in i hemmet. Jag tror snarare att vi bör koncentrera oss på att sprida information om vaccinationsprogram, sa kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

– Skjuter vi rådjur kommer det andra djur i stället, som exempelvis vildsvin. Då ska vi skjuta dem och vad kommer sedan? Jag tror att det här är ett mycket större problem än att bara skjuta rådjur. Fästingar gynnas av varma vintrar, men det är inte lika enkelt att åtgärda klimatförändringarna, sa Björn Johansson (MP).

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundMiljönatur sjukvård och hälsa
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka