Skyddsjägaren och väktaren Kjell Moberg var i tjänst, och kunde rädda den unga ormvråken. Foto:

SSAB-väktare räddade ormvråk som fastnat i lastbil

OXELÖSUND
annons

Lastbilen fick med sig en ofrivillig fripassagerare till SSAB. Som tur var fanns skyddsjägaren och väktaren Kjell Moberg i tjänst, och kunde rädda den unga ormvråken.

Ormvråken hade flugit in i motorhuven på lastbilen och där satt den fast när fordonet anlände till grinden utanför SSAB på fredagsmorgonen.

– Den stannade utanför och då ramlade fågeln ner på marken. Förmodligen har den bara flugit ut från boet för några dagar sedan och då är de inte så bra på att flyga.

– Så jag gick fram till fågeln, som verkade ha klarat sig utan både benbrott och vingbrott och kunde lugna ner den litegrann en stund.

Därefter tog Kjell med sig fågeln in i väktarbilen och körde bort till vattentornet. Det gällde även att ha lite koll på ormvråkens klor "som är som små knivar och dödar bytesdjur."

– Sedan när han hade lugnat ner sig lite så kunde jag kasta upp honom i luften igen. Han flög iväg in mot skogen och såg ut att må bra.

Det strövar faktiskt omkring en del djur inne på SSAB:s enorma område, och förutom sitt ordinarie arbete som väktare får Kjell även rycka ut som skyddsjägare då och då.

– Det är inte jättevanligt med sådana här händelser, men för inte så länge sedan fick jag avliva två skabbrävar. Det var lika bra för dem, för det finns ingen återvändo för de där krakarna. Sedan har vi ju bland annat rådjur som lever inne på området.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

SSABOxelösundnatur
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka