I ståltillverkningen i masugn används stora mängder kol vilket leder till mycket stora utsläpp av koldioxid. En stor utmaning väntar SSAB och andra stålbolag när de måste ställa om och minska sina utsläpp. Foto:

SSAB välkomnar regeringspengar för att minska utsläpp

OXELÖSUND
annons

Regeringen lovar 300 miljoner kronor årligen i stöd till industrins arbete med att minska utsläppen av växthusgaser. Mycket positivt, anser SSAB som kämpar med stora koldioxidutsläpp.

SSAB är den största enskilda utsläpparen av koldioxid i Sverige och har en svår uppgift i att minska sina utsläpp. I ett forskningsprojekt tillsammans med Vattenfall och LKAB försöker ståljätten hitta ett nytt sätt att producera stål utan kol, som är det som ger de stora koldioxidutsläppen. Men det är ett kostsamt projekt. Därför gläds SSAB åt regeringens besked.

På lördagen presenterade klimatminister Isabella Lövin (MP) regeringens satsning kallad industriklivet. Totalt ska 7 miljarder kronor avsättas fram till år 2040 för att bland annat järn- och stålindustrin ska kunna utvecklas och minska sina klimatpåverkande utsläpp.

– Vi välkomnar regeringens initiativ och konstaterar att nationella insatser från staten, forskningsinstitut och högskolor kommer att behövas under lång tid för att vi ska kunna förverkliga vårt initiativ för en fossilfri stålindustri, säger SSAB:s koncernchef Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Satsningen är för stor för att en industri som är konkurrensutsatt ska kunna bära den själv, enligt SSAB.

Pengarna är en del i regeringens arbete för att få industrin att nå de klimatmål som Sverige har om noll i nettoutsläpp av växthusgaser till år 2045.

Även IF Metall välkomnar satsningen, liksom branschorganisationen Jernkontoret.

– Det är viktigt att regeringen förstår hur komplexa stålindustrins processer är. Vi ser fram emot fortsatt dialog om vilka åtgärder som behöver göras, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret i ett pressmeddelande.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

SSABKlimatMiljöUtsläpp
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka