• Sälarna i Kolmårdens djurpark kan få bevittna en undersökning om hur Östersjöns bottnar ska kunna syresättas. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Syresättning kan testas – i sälbassäng

Kolmården

En akvariepump gör det i liten skala – men hur funkar det på djupet i kallt, bräckt vatten? Nu är tanken att syresättningen av Östersjön ska provas mitt framför nosen på sälarna i Kolmården.

Nyköpingsbon Ulf Hagström och hans kollegor i företaget Ecomb ocean recycle driver ett utvecklingsprojekt för att på sikt kunna syresätta Östersjöns bottnar.

Det finns dock många om och men på vägen och Hagström är noga med att påpeka att man måste ta ett sådant här projekt steg för steg. Samtidigt är finansiering en förutsättning. Han berättar att de själva inte har några miljoner att plöja ner i projektet, men har sökt medel för att ta nästa steg – att testa sättet att syresätta vattnet på. Enkelt förklarat är det samma princip som en pump som syresätter vattnet i ett akvarium. Något de tänker göra i samarbete med Kolmårdens djurpark.

– Vi tänker testa det här i deras sälbassäng. Den har sju meters nivåskillnad och samtidigt går det att titta på hur bubblorna uppför sig hela vägen. Det är mycket enklare än att göra testet i Östersjön. Det handlar inte om att syresätta hela bassängen, utan ett teströr som vi skulle ha i den, säger Hagström.

Han och hans kollega Eric Norelius siktar på att försöket ska kunna göras om tre–fyra månader. Om syret löser sig i vattnet på det sätt som de vill hoppas Hagström kunna gå vidare och göra ett försök i en vik av Östersjön nästa år.

– Men då måste det göras ordentligt. Att man kan se tydligt vad det blir för effekt på botten över tid.

Ulf Hagström är civilingenjör inom kemi och har jobbat med flera olika miljöprojekt under sitt yrkesliv. Tankarna om att något måste göras fick han vid sommarstugan utanför Nyköping för några somrar sedan, när det var algblomning i Östersjön.

– Det var fruktansvärt, jag tänkte ”ska det bli så här nu?”

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KolmårdenÖstersjönEnergiMiljö
Relaterat