Ung politiker som vill att fler följer efter. En av de frågor som oxelösundaren Siri Wink (C) driver är att få fler unga att engagera sig politiskt. Hon anser bland annat att lärarna har ett stort ansvar om att informera sina elever. Foto:

Ung politiker vill ha sällskap av andra

Oxelösund

Klivet in i politiken på allvar? Inför valet i september börjar Extra nu en artikelserie om unga lokalpolitiker som har chansen att ta plats den kommande mandatperioden. Men det är långt ifrån så att det dräller av dem.

Siri Wink ringer upp på en bitvis svajig telefonlinje. Hon är på konferens med vård- och omsorgsnämnden och utbildningsnämnden i Östergötlands utmarker. 24-åringen engagerade sig inför det förra valet 2014 och har bland annat en plats som ersättare i vård- och omsorgsnämnden. Nu är hon på femte plats på Centerpartiets lista till landstingsfullmäktige.

– Vi har fem mandat i dag, så med lite tur så norpar jag åt mig den platsen, säger hon.

I skrivande stund har partiets lista till fullmäktigevalet i Oxelösund precis satts och Siri är på tredje plats. Här kan det i ärlighetens namn bli tuffare. Centerpartiet har fört en undanskymd plats i kommunpolitiken med ett mandat de senaste fyra åren.

Vilka frågor vill du driva?

– Skulle Alliansen få majoritet skulle jag vilja införa LOV i Oxelösunds kommun. Det innebär exempelvis möjlighet att välja privat äldrevård. Jag säger inte att kommunens verksamhet är fel, men lite konkurrens har aldrig skadat.

– Sedan gäller det att vara realistisk. Vi har suttit i opposition länge och det är svårt. En sak man kan göra är att få igenom motioner som den om en demokratidag som jag drivit nu. Det har beslutats om den, men än så länge är den på planeringsstadiet.

Demokratidagen ska vara till just för att få yngre att engagera sig i politiken, i – eller utanför – ett parti.

– Vill vi leva i ett sådant här land som generationerna innan byggt upp måste vi själva delta och fortsätta att utveckla det. Demokrati är ingen självklarhet.

Hur tror du att valrörelsen blir?

– Jag tror att det blir mycket smutskastning från både höger och vänster, men samtidigt tror jag att väljarna är nådigt trötta på pajkastandet. Då är det vårt ansvar att hålla god ton. Det kommer alltid att vara lite käbbel, men som det var förra valrörelsen, det kommer inte att accepteras på samma sätt av väljarna.

Siri Wink

Bor: Oxelösund

Ålder: 24 år

Aktuell: Ställer upp i valet till landstingsfullmäktige samt kommunfullmäktige i Oxelösund för Centerpartiets räkning.

Arbete: Distriktsombudsman för Centerpartiet i Sörmland.

Politiska uppdrag: Ersättare i vård- och omsorgsnämnden samt ersättare i kommunfullmäktige i Oxelösund.

Familj: Mamma, pappa, storebror, lillebror och pojkvän.

Viktigaste valfråga: I landstinget – bra kost inom vården. I Oxelösund – valfrihet.

Bästa politikfilm/tv-serie: The Butler och Selma.

Bästa beslut som en politiker från något annat svenskt parti fattat: Allmän och lika rösträtt 1921.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

kommunfullmäktigevaletOxelösundExtraPolitikVal 2018
Relaterat