Det fortsätter att gå bra för SSAB, men effekterna av vinterns haveri i valsverket lämnar fortfarande spår i resultatet. Bland annat har det komplicerat SSAB:s logistik. Foto:

Uppåt för SSAB – men haveriet spökar

Oxelösund

Det går bra nu för SSAB. Trots tidigare haveri och en något trög marknad så tuffar stålkoncernen på riktigt bra. Det visar årets tredje kvartalsrapport.

Högre stålpriser och större volymer gör att resultatet är drygt tvåhundra miljoner kronor bättre än jämfört med samma period förra året. Men jämfört med årets andra kvartal blev resultatet lägre – beroende på mindre aktivitet under sommarmånaderna i Europa och kostnader för planerade underhållsstopp.

I Oxelösund påverkar fortfarande haveriet i valsverket i vintras verksamheten.

– Haveriet i Oxelösund hade mer effekt än vi trodde. Det har varit komplicerat med logistiken, men nu har vi det bakom oss, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Under presskonferensen där kvartalsrapporten presenterades fick han frågan om det finns någon risk att haveriet i Oxelösund kommer att påverka resultatet även under 2018.

– Nej, det ska inte påverka. Med det sagt, ta i trä, säger Martin Lindqvist.

Hur mycket har haveriet påverkat resultatet för tredje kvartalet?

Fortfarande påverkades vi under Q3 av högre transportkostnader, då vi under en period fick lägga en del produktion på andra orter än Oxelösund, så som Raahe, Borlänge och Mobile, säger SSAB:s kommunikationschef Viktoria Karsberg.

Däremot har det gått bättre i SSAB:s anläggningar i Nordamerika, vilket delvis kompenserat för resultatet i Europa.

Efterfrågan på SSAB:s produkter som mining och construction machinery är god och SSAB upplever att kundernas behov av lättare och starkare stålprodukter fortsätter att driva tillväxten.

SSAB:s mål att minska sin nettolåneskuld med tio miljarder kronor under 2016 till slutet av 2017 går enligt plan, uppger SSAB. Nyemissionen gav 4,9 miljarder kronor.

Special steel, den division där SSAB Oxelösund ingår i, ökade sin försäljning med 21 procent jämfört med tredje kvartalet 2016.

SSAB:s kvartalsrapport för tredje kvartalet

Försäljningen uppgick till 16 188 (13 477 jämfört med tredje årets kvartal) miljoner kronor, rörelseresultatet uppgick till 1 089 (707) miljoner kronor, resultatet efter finansnetto uppgick till 864 (461) miljoner kronor, nettoskuldsättningsgraden uppgick till 27 (35) procent.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SSABOxelösundNäringsliv
Relaterat