• Tillbakalutat på scenkanten. Det var lite mer avslappnat än vanligt när lokalpolitikerna svarade på åttondeklassarnas frågor. Alla partier som är invalda i fullmäktige, plus Kristdemokraterna, hade med en representant. Foto:
  • Foto:
1/

Valrörelsen 2022 har startat i Oxelösund

Oxelösund

Politikerna som ställde upp på paneldebatt inför Breviksskolans åttor kanske inte skulle skriva under på rubriken – men det är först 2022 som den nya generationen väljare får rösta i kommunalvalet första gången.

Åtta lokalpolitiker på scenkanten och fullt med åttor nedanför. Som en del i den demokratidag som anordnas för eleverna är det paneldebatt i Koordinatens eventsal. Och politikerna får en hel del frågor från tonåringars perspektiv – bland annat varför det inte går att sänka åldersgränsen för kommunens sommarjobb.

– Det kan bli knepigt med tanke på den lagstiftning vi har nu, men det är något regeringen kanske kan titta på, säger Linus Fogel (S).

Miljöpartisten Björn Johansson riktar in sig på frågor som borde ligga en 15-åring nära. Dels bostäder om de ska kunna flytta hemifrån om några år. Dels något som är betydligt mer färskt i minnet strax efter lunchtiden.

– Tycker ni skolmaten är bra?

–Nej! utbrister knappt hälften av eleverna.

– Då har vi ett jobb att göra där, säger Johansson.

Ella Fagerlund är en av de elever som lyssnat på politikernas egna anföranden och den efterföljande frågestunden.

– Jag tycker att det är viktigt att vi ungdomar är med och bestämmer när besluten tas. Nu känns det inte som att vi är så delaktiga, säger hon.

Politikerna nådde dock inte riktigt fram till henne.

– Ibland känns det väldigt tråkigt. Men det beror på vilka frågor det är och hur de som pratar är. Är de lite gladare och det är frågor som intresserar mig så är det lättare att lyssna, det är både och. De borde göra mer för att få ungdomar intresserade, fortsätter Ella Fagerlund.

Vid ingången till Koordinatens eventsal står Siri Wink (C). En av de yngre politikerna i Oxelösunds kommun och initiativtagaren till demokratidagen som paneldebatten är en del av.

– Det här är mitt lilla barn. Jag är väldigt glad att det gick att få till och att det är så många ungdomar här, säger hon.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundDemokratiPolitikSkolaVal 2018
Relaterat