• Ulf Herrlin ser ingen anledning att sluta som kassör i IFK Nyköping – uppdraget fortsätter att vara givande, trots att han har hållit på i 35. Foto:
  • Foto:
1/

35 år i idrottens tjänst

Personligt

På IFK Nyköpings årsmöte nyligen valdes Ulf Herrlin till kassör. För 35:e året i rad. — De får väl bära ut mig, säger han och skrattar.

Som ung spelade han själv i IFK Nyköping, både fotboll och handboll. Så gjorde även hans pappa, och också hans morbror var engagerad i föreningen. Han fortsatte med idrottsutövandet till 23-, 24-års åldern. Under tio år bodde han i Stockholm, men när han flyttade hem till Nyköping igen blev han tillfrågade om han kunde tänka sig att ställa upp i styrelsen. Han tvekade aldrig.

— Jag har haft så mycket kul med idrotten, genom att vara engagerad kan jag betala tillbaka lite, säger han.

IFK Nyköping är inte den enda förening som upptar Ulfs tid. Just nu är han även ordförande i stiftelsen Kurt och Ingegärd Lindgrens fond som delar ut stipendier till lokala lag och idrottsförmågor. Dessutom har han länge varit kassör i Nyköpings bingoallians. Totalt sett uppskattar han att han lägger fem timmar i veckan på sitt ideella engagemang. IFK Nyköping kallar han för en fin förening.

— Alla föreningar är väl kamratskapsföreningar, men i IFK är det lite mer uttalat. Vi försöker göra det möjligt att delta till en rimlig kostnad, säger han, och tillägger att det inte bara är hans egen förtjänst som kassör att föreningen har bra ekonomi.

— Det är tack vare alla som arbetar på kansliet, kommunen, alla ledare – alla bidrar.

Än så länge har han inte funderat på att sluta, trots att han passerat 60, även om frågan har varit uppe några gånger.

— De får väl bära ut mig i så fall, säger han, och skrattar, men tillägger också att det som i de flesta föreningar kan vara svårt att hitta någon som vill ta över.

Dessutom trivs han väldigt bra i föreningen.

— Det är en sån glädje i att se allt som rör sig. Vi gör så mycket bra saker – vi ska kvala i handboll nu, sen arrangerar vi sportläger på Rosvalla varje år. Vi skapar möjligheter för ungdomar att göra det de vill, säger han.

Arbetslivet har Ulf framför allt tillbringat på stora företag, just nu är han finanschef på Previa i Sverige. Även där arbetar han med siffror och pengar, men på en annan nivå.

— Ena dagen handlar det om kronor, andra dagen miljoner, det är bra för mig att ha den blandningen, säger han.

Engagemanget ger honom också tillfälle att träffa en annan typ av människor än de han stöter på i arbetslivet. Fast i dag är han inte aktiv i den faktiska verksamheten mer än som åskådare, däremot säger han att han emellanåt har synpunkter på vad som sker på plan.

— Med ålderns rätt.

Själv spelar han golf, men vill knappt kalla det för att han idrottar, eftersom han, som han uttrycker det, "inte är så duktig. Idrottandet i IFK har andra fått ta över: Ulfs ena dotter spelade både fotboll och handboll tidigare och nu har det äldsta barnbarnet precis börjat spela.

— IFK Nyköping är en del av mitt liv, den har varit med sen jag föddes, sammanfattar Ulf Herrlin sin relation till IFK Nyköping.

Ulf Herrlin

Ålder: "Jag är född -56, samma år som Björn Borg och Stenmark."

Familj: Hustru och två döttrar.

Bor: I Nyköping, där han också är uppvuxen.

Intressen: Familjen, resor, och så golfen som tar mycket tid, förutom det ideella engagemanget.

Jobb: Finanschef på Previa.

Aktuell: Har blivit vald till kassör för IFK Nyköping för 35:e året i rad.

Läs mer om dessa ämnen

IFK NyköpingPersonligt