• En av skolans toaletter. Tolv liknande toaletter delas av 456 elever. Här finns inget toalettpapper och inget rent vatten. 
  • Utifrån ser skolan ut som en härlig plats, med en fantastisk trädgård för barnen att leka i och med färgglada målningar av världen på väggarna. Det gör att kontrasten till de tolv hålen i marken som ska föreställa toaletter blir stor. Skolans biträdande rektor, här tillsammans med Malva, Hanna, Lina, Queen, Emelie, Ebba och Filippa, vill att Nyköpingseleverna ska berätta för alla om bristen på faciliteter.  FOTO: PRIVAT
  • Barn i masajby utanför staden.
  • Filippa och Ebba med två av barnen på barnhemmet Kalali, som eleverna också besökte under resan.
1/

456 elever delar på 12 toaletter – utan vatten

TANZANIA

Den biträdande rektorn är stolt över skolan, som ligger i ett ­privilegierat område i Tanzania. Men när toaletterna kommer på tal skakar hon bara på huvudet och säger ”Ni kommer att få se det med egna ögon”. Det här är andra delen i en reportageserie om åtta Nyköpingselevers resa till Tanzania.

Vi möts av en stark stank av urin och avföring när vi anländer till de tolv hålen i marken, som ska föreställa 456 elevers toaletter. Ändå är dessa tolv hål betydligt bättre än de toaletter som finns – eller inte finns – på andra skolor runt om i landet.

– Man ser ett samband mellan flickors försämrade resultat i skolan och deras mens. Det visade sig att flickor var hemma fem dagar varje månad endast på grund av menstruation, berättar syster Christina upprört.

Det märks tydligt att frågan är viktig för henne. Hon har en rynka mellan ögonbrynen som dyker upp varje gång vi diskuterar vårt ämne. Det är alltså så att flickors resultat i skolan påverkas av de dagar då mens hindrar dem från skolgång. Det märker staten nu.

Rummet som vi sex elever sitter i tillsammans med syster Christina från klostret och den biträdande rektorn är grått och kalt med posters av rektorn på väggarna. Inte alls vad man förväntar sig att se med tanke på den glada utsidan.

Vi är i ett privilegierat område av Tanzania, där resultaten är mycket bättre än på den södra och västra sidan av landet. I de delarna av landet är även toaletterna sämre än här, vilket känns ofattbart med tanke på hur illa det är här.

Skolan försöker förändra synen på mens i skolan och det fungerar bättre hela tiden. På den skola vi besöker berättar läraren att en flicka som gick i form 4 kom till läraren och undrade vad det var för stor röd fläck på hennes kjol. Hon var 14 år och visste inte vad mens var. I form 6 har man ­sexual and reproductive health som ämne i fem veckor, men det är för sent för flickorna att lära sig om vad mens är då, så nu uppmanar skolan mammor att prata om mens med sina döttrar och det finns ibland tillgång till mensskydd på skolan.

Från ett klassrum hör vi barn som talar högt i kör på ­engelska. De är här frivilligt under jullovet för att få lite extra hjälp. De hälsar oss välkomna med en sång om att de är lyckliga att vi, deras gäster, är här. Den biträdande rektorn är stolt över sin skola och berättar glatt om hur duktiga eleverna är, men när vi kommer till frågan om saniteten så förändras hennes ansiktsuttryck snabbt. Det är som att elefanten i rummet kliver fram. Detta är något hon inte är lika stolt över. Vi försöker få henne att förklara hur situationen ser ut men hon skakar dystert på huvudet, skrattar lite bekymrat och säger:

– Ni kommer att få se det med egna ögon.

Vi ser byggnaden med vad som ska kallas toaletter och det passar inte alls in med den bild vi har fått av skolbyggnaden. På stanken känns det tydligt vad det är vi anländer till. Hettan blandat med lukten av urin slår till som en käftsmäll och när vi ser hålen i marken förstår vi vad rektorn vill att vi ska se. Det är helt ofattbart att det här är elevernas toaletter.

Skolan drivs av de donationer de får från utlandet, men de bidragen minskar för varje år. Uppdateringen av toaletter kan inte vara högsta prioritet med tanke på omständigheterna, men den biträdande rektorn är ändå mycket bekymrad. Hon ber oss att föra vidare allt vi har fått se till alla vi möter, men frågan är om det hjälper att berätta. Det är först när man själv ser hur livet ser ut för andra som man inser att man själv är väldigt priviligierad.

Filippa Lundin och Ebba Tengroth Landquist

Sanitet

Sanitet innebär att man har hygien eller sundhet. Det kan innebära många olika saker men en stor del av saniteten finns på toaletter då det är ett samlingsbegrepp för vatten och avlopp.

I Tanzania är det inte en självklarhet med god sanitet eller toaletter att besöka. Enligt WaterAid tar en av tre kvinnor en risk när de ska uträtta sina behov

Åtta av tio människor i Tanzania har inte en ordentlig toalett.

Nästan halva befolkningen har inte tillgång till rent vatten.