• – Det känns hur bra som helst att fylla 70 år, säger Bosse Jansson. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

70-årsdagen firas med skridskodisco på Backavallen

JUBILAR

Bosse Jansson firar 70-årsdagen med skridskorna på. – Jag är lite barnslig och älskar att bjuda på mig själv säger Bosse entusiastiskt. På Backavallen i Katrineholm, där han till vardags lär skolelever att åka skridskor, blir det fest.

– Det är så härligt att leva och bli 70 år, säger en upprymd Bosse Jansson. Han sitter vid köksbordet hemma i villan i Stigtomta där han har bott med frugan i några decennier och där deras tre barn växt upp. Nu har barnen flyttat hemifrån och skaffat egna barn. Mina fyra barnbarn är min största lycka och ett till är på väg, avslöjar Bosse leendes med ivriga och stora rörelser.

– Frugan säger att jag ska lugna ner mig, men jag gillar att vara i rörelse. Jag har fortfarande en egen firma med skogsmaskiner, jag och min fru Monica tränar på gym och tre dagar i veckan sätter jag mig på bussen till Katrineholm där jag är ledare för KVBS skridskoåkning för elever i åldern 6–15 år. Jag busar mycket med dem, i går drog jag runt ungarna på en madrass efter mig på isen, men läraren ropade att jag inte behövde göra så, för jag är ju ändå 70 år. Men det är ju bara kul att busa och skratta, det är då man verkligen känner att man lever, förklarar han.

"Det känns otroligt att kunna åka skridskor i min ålder."

Till Backavallen hittade han på 90-talet och följde bandyn med stor entusiasm. Med erfarenhet från Ålberga IF klev han senare in i KVBS styrelse, där han stannade i fyra år. Där på isen på Backavallen ska han fira sin 70-årsdag med familj, vänner och bekanta.

– Det blir skridskoåkning till 70-talsmusik och det bjuds på hamburgare, kaffe och kakor från barnbarnet Leos hockeyförening, flikar Bosse in.

Monica och Bosse har planerat kalaset sedan i oktober och nu är den efterlängtade festdagen här.

– Monica tycker jag är tokig som har bjudit in hela skolan men det är väl bara kul om det kommer många, skrattar Bosse.

Men livet har sina upp- och nedgångar, det har inte bara varit roligt.

– En sorg jag lever med sen tioårsåldern är när min ett år yngre bror drunknade framför ögonen på mig, i Kilaån.

Den pigga och glada rösten tystnar, han sänker huvudet och tittar ner i bordet.

– Det är 60 år sedan men jag glömmer aldrig den dagen.

Samtalet växlar mellan glädje över livet och minnen runt modern som drabbades av Alzheimers och fadern som dog knall och fall i en gymnastiksal vid 71 års ålder.

– Klart man tänker på att farsan bara blev 71, han var ju lika aktiv som jag, men jag har aldrig rökt eller snusat och har inga krämpor. Det känns otroligt att kunna åka skridskor i min ålder.

Framöver tänker Bosse fortsätta med skridskoskolan. Han vill göra fler resor med frun Monica och fortsätta busa med barnbarnen.

Bosse Jansson

Familj: Frun Monica och barnen Malin, Magnus och Mikael och fyra barnbarn (snart fem)

Bor: I Stigtomta, uppväxt i Ålberga.

Intressen: Bandy, fotboll.

Arbete: Egen företagare i skogsbranschen.…

Favoritmat: Kalops.

Största lyckan: Barnbarnen.

Idol: Sven "Tumba" Johansson.

Läs mer om dessa ämnen

KVBSKatrineholmFödelsedagar