• Ilari Möller gjorde ett års praktik på svensk-amerikanska handelskammaren i New York. Nu är han tillbaka i Vagnhärad. Foto:
  • Det blev mest jobb under vistelsen i USA, men även lite tid för turistande. Här vid den berömda Wall Street-tjuren på Manhattan. Foto:
1/

Året i New York gav Ilari mersmak

PERSONLIGT

24-åriga Ilari Möller från Vagnhärad spenderade förra året som praktikant på svensk-amerikanska handelskammaren i New York i USA. Även om det är skönt att vara hemma igen hoppas han på att jobba med finans utomlands i framtiden.

– Det är skönt att varva ner lite innan man rör sig vidare. Här är det också lite mer natur jämfört med betongen i New York, konstaterar Ilari Möller som sedan i julas är tillbaka i föräldrahemmet i Vagnhärad efter ett år i USA.

Det var efter att ha sökt stipendium för att göra ett års praktik på svensk-amerikanska handelskammaren, som arbetar för att främja handel mellan de två länderna, som äventyret började. I januari förra året bar det så iväg till det stora äpplet.

– Det var en stor dröm att få bo i USA och särskilt New York. Vi svenskar är ju lite amerikaniserade och följer gärna vad som händer där borta, så det var kul att få uppleva det på nära håll, säger han.

Intresset för näringslivet väcktes på ekonomilinjen på Nyköpings Esnskilda gymnasium då Ilari även började handla i aktier. Efter studenten följde tre års ekonomistudier i Uppsala och extrajobb på bank.

– Jag hade även tänkt slutföra min master där men så fick jag stipendiet, berättar han.

På svensk-amerikanska handelskammaren gick Ilaris arbetsuppgifter främst ut på att anordna olika seminarier och event. Kontoret låg på Manhattan men han bodde under tiden i det erkänt hippa Williamsburg i Brooklyn.

– Jag bodde tillsammans med två amerikanare och två fransmän i en stor lägenhet, jag lyckades hyra ett rum där. Det var ett häftigt område med många små barer och annat, berättar Ilari Möller.

Han bodde i USA då presidentsvalskampanjen mellan Hillary Clinton och Donald Trump var i full gång. Trump, som ju kommer från New York, har ett av sina "Trump-torn" i närheten av vad som var Ilaris arbetsplats. Och det märktes.

– Ja, herregud, både innan och efter valet. Det var protester och någon dag försökte en man klättra upp för Trump Tower med sugproppar, han ville kanske prata med Trump? Men jag lärde mig också mycket om amerikansk politik när man fick vara med i smältdegeln, säger han.

Under praktiken fick Ilari en inblick i den amerikanska affärskulturen och även hur arbetslivet kan te sig där borta med längre arbetsdagar än i Sverige. New York-borna beskriver han som glada och öppna.

– Amerikanarna känns extremt utåtriktade, det är ju en klyscha men det var faktiskt så. Man kände sig välkommen i staden, säger han.

Nu siktar Ilari på att börja plugga till hösten för att ta sin master i ekonomi. Och han har ögonen på utlandet. Tiden i New York gav mersmak.

– Ja, jag funderar på att plugga vidare utomlands. Annars skulle jag kunna tänka mig att jobba i New York igen, eller ute i Europa, säger han.

Läs mer om dessa ämnen

Vagnhärad