• Ann-Katrin Benefjäll och Birgitta Eneman beundrar årets marsipanjulbord på Princess konditori. – Det är suveränt fint gjort, tycker de båda.
  • Det kompletta julbordet i marsipan har blivit lite av Princess konditoris signum vid juletid.
  • Inne i kaféet finns fler utsökta marsipanskapelser.
1/

Årets ätbara fönsterskyltning invigd

Nyköping

I traditionsenlig ordning är nu årets kompletta julbord i marsipan på plats i det ­anrika Princess konditoris skyltfönster.

Som vanligt är det konditoriets ägare och tillika konditor, Thomas Swenson, som tillverkat marsipanjulbordet som ­invigdes lagom till första ­advent och skyltsöndagen.

1955 invigdes Princess konditori på Bagaregatan i Nyköping. Där shoppingstråket Västra storgatan i dag ligger gick den gamla riksvägen Riksettan och Thomas föräldrar, Lennart och Birgitta Svensson, flyttade in i den egendesignade lokalen tio meter från riksvägen för att starta kondiset som med åren blivit ett av Nyköpings mest populära fik.

Redan samma år julskyltades fönstret och sedan dess har det varit en helig tradition som Thomas Swensson förvaltat sedan han tog över fiket för snart 30 år sedan. I början var det dock andra saker som hamnade i julfönstret. Idén att göra ett julbord i marsipan kom Thomas Swensson själv på år 2004.

Cirka 15 kilo marsipan går det åt att tillverka julbordet. I en tidigare intervju har Thomas Swensson dock avslöjat att inget av godsakerna äts upp ­efter att det tjänat sitt syfte med att glädja förbipasserande Nyköpingsbor i vintermörkret – utan allt slängs.

Årets ätbara fönsterskyltning invigd

Komplett julbord – i marsipan.

Läs mer om dessa ämnen

BageriFikautställning