Åsa Ingårda brinner för landsbygden och är aktiv i kyrkopolitiken. På gården där hon bor håller hon filmfestival varje sommar och hon var med och startade föreningen Väg 223. På söndag fyller hon 50 år. Foto:

Åsa Ingårda, 50: "Mitt liv är ett fritidsintresse"

JUBILAR

Åsa Ingårda är landsbygdsprofilen som lämnade kommunfullmäktige för sammanhang som vill samarbeta mer. Hon driver flera projekt för landsbygden och brinner för att göra världen omkring henne bättre, På söndag fyller hon 50 år.

Att fylla 50 år känns på sätt och vis märkligt, tycker Åsa Ingårda. Men hon är också tacksam för att hon får vara frisk och fylla 50. Med åren tycker hon att hon har blivit tryggare. Hon vågar vara mer uppriktig och vågar fatta viktiga beslut.

– Det är jag väldigt glad över. Jag känner att jag har en trygg inre kompass som hjälper mig framåt.

Hon har gott om visioner för framtiden, men har redan hunnit med en hel del. Det är Åsa Ingårda som ligger bakom filmfestivalen i ladan på gården där hon bor. Varje sommar inleds fruntimmersveckan med en rad filmer om starka kvinnor. Nästa år firar filmvisningarna tio år. Och i år, bara några dagar efter Åsa Ingårdas födelsedag faktiskt, fyller föreningen Väg 223 tio år. Även där var Åsa Ingårda med från starten och var föreningens första ordförande.

– Jag kan känna mig jättestolt över väg 223. Det är ett fantastiskt arbete som har vuxit, med företagare från Nyköping till Mariefred. Alla är kvinnor som bedriver verksamhet längs vägen.

Hon är också stolt över sina barn, eller "att få vara mamma" som hon säger. Och så är hon stolt över att hon vågade sadla om helt för snart 20 år sedan, trots att hon hade ett bra jobb och karriär.

– När jag var 30 år ändrade jag riktning i livet och tog tag i min dröm att bli möbelsnickare.

Efter envishet och mycket arbete lyckades hon ta sig in på Carl Malmstens skola och utbildade sig i tre år. I dag arbetar hon delvis som möbelsnickare, men har också återgått delvis till sitt tidigare arbete med folkbildning. I dagarna förebereder hon sig för Nyköpings bomässa i mitten av mars. Dit ska hon med Sörmlandsstugan 2.0, ett projekt hon leder för att bygga nya hus i befintlig gårdsmiljö som ska kunna hyras ut till nyanlända. Och så väntar hon på att det andaktsskåp hon har snickrat ska invigas i besöksrummet på häktet i Nyköping.

Åsa Ingårda är uppvuxen i Enhörna utanför Södertälje, men flyttade till sin pappas barndomshem Inneberga gård 2005. Det är här hon har visioner om att fortsätta med nya projekt. Ladan vill hon vinterbona för att skapa en fritidsplats ute på landet för såväl barn som unga och vuxna.

– Jag vill att man ska kunna skapa med händerna. Här ska finnas olika sorters träsvarvar och allt möjligt som jag har samlat på. Jag hoppas att barnen tar med sig kompisar hit från stan.

Åsa Ingårda lämnade nyligen kommunpolitiken för att hon tyckte att det saknas möjlighet till samarbete och pragmatism i kommunfullmäktige. I stället ska hon fortsätta sitt kyrkopolitiska engagemang. Hon är ordförande i kyrkorådet i Rönö och utöver några ersättarplatser är hon också ledamot i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta politiska organ.

Någon direkt fritid har hon inte.

– Mitt liv är ett fritidsintresse, jag har aldrig kunnat skilja på arbete och fritid. Jag gör det som känns angeläget.

Födelsedagen firas med tårta och öppet hus på söndagen, men till sommaren blir det fest tillsammans med pappan som fyller 85 i år. Och så ska hon ut och tågluffa med sönerna.

– Det ska bli spännande, vi ska ge oss ut på tågresa. Det blir vårt sätt att fira tillsammans.

Åsa Ingårda

Fyller: 50 år på söndag

Bor: På Inneberga gård i Runtuna

Familj: Sönerna Tore och Vidar, 11 respektive 8 år, och katten Nelson som hjälper till att hålla möss och råttor borta.

Gör: Jobbar med Sörmlandsstugan 2.0 och är aktiv i kyrkopolitiken. Står nummer fyra på Centerpartiets riksdagslista för Sörmland och hoppas komma in med personkryss.

Läser: "Trädet", en antologi där Camilla Brandt från Aspa finns bland författarna.

Lyssnar helst på: Thomas Cervins tolkningar av Bob Dylan.

Firar: Med tårta och öppet hus på söndag och med sommarfest senare i år.

Läs mer om dessa ämnen

RuntunaLandsbygd