• Blodgivaren Bengt Larsson tackas med en glastallrik. "Tack för de här hundra gångerna – nu kör vi hundra gånger till", säger sjuksköterskan Margareta Karlsson. Undersköterskan Therese Jansson har nyss plåstrat om Bengts arm. Foto:
  • Bengt håller upp sin hundrade blodpåse. Foto:
1/

Bengt har lämnat blod – hundra gånger

Folk omkring oss
annons

Det var en glad och stolt Bengt Larsson som på tisdagen lämnade blod för hundrade gången på Nyköpings lasarett. Som tack fick han en fin tallrik.

För Bengt har det alltid handlat om en vilja att hjälpa till.

– Någon gång kanske det är min familj eller jag som behöver blod, och då är det viktigt att det finns.

Det var i slutet av 1970-talet som Bengt gav blod för första gången.

– Det var en jobbarkompis på Thorsman som var blodgivare och pratade om det där. Vi hade nyligen fått vår son, och jag tänkte att tänk om han någonsin skulle behöva blod, men att det inte finns? Så jag kände att det var något jag borde göra, helt enkelt.

På den tiden var det brist på blod i Sverige.

– Det var en liten samhällsinsats. Jag tycker alla unga killar och tjejer som är friska borde ge blod, det behövs, säger Bengt.

Efter det har det helt enkelt rullat på. Män kan lämna blod fyra gånger om året, och Bengt har varit trofast.

– Jag är också donator, det tycker jag också alla friska borde vara, för tänk om någon behöver just det jag inte längre behöver en dag?

Undersköterskan Therese Jansson tittar till påsen med blod som har fyllts, och plockar bort nålen från Bengts arm. I ungefär en kvart har han varit på plats.

I andra änden av rummet tisslas och tasslas det, och sedan kommer sjuksköterskan Margareta Karlsson fram och räcker över en fin glastallrik.

– Den här ger vi till dem som "firar hundra", och vi vill helt enkelt säga stort tack, säger hon, och Bengt, glad och rörd, tar emot den.

Blodgivare kan också få exempelvis en nål när de gett blod i tio år, och i entrén till blodgivarcentralen finns andra gåvor, som glas, som kan ges till dem som ger blod. För dem som reser långt kan det finnas möjlighet att få milersättning.

– Men man gör det ju inte för att få igen något, i alla fall inte jag. Det känns bara viktigt. Och nu för tiden får jag ju också ett sms som berättar när ens blod kommit till användning, och då blir man riktigt glad.

Innan det är dags att kila iväg för att fortsätta med dagen sätter sig Bengt och får lite fika, en smörgås och juice. Det är för att fylla på blodsockret lite efter tappningen.

– Varje gång tar de runt 4,5 deciliter, och räknar man ihop det har jag gett runt 45 liter blod. Det du!

Bengt Larsson

Ålder: 69 år.

Bor: Arnö.

Kommer från: Nyköping.

Familj: Fru och vuxen son, och ett barnbarn.

Gör: "Jag är verkligen pensionär, men innan dess jobbade jag på Thorsman, i många år som arbetsledare i produktionen, och de sista 15 åren med utveckling."

Intressen: "Jag spelar golf och tycker om att åka ut på sjön. Förr hade jag en segelbåt, nu har jag en lite mindre."

Ge blod – så gör du

Om du är frisk från blodsmitta, över 18 år, med ett bra blodvärde och ådror som är lätta att sticka har du i princip det som behövs för att bli blodgivare.

På www.geblod.nu kan du läsa mer om vilka som kan bli blodgivare och registrera dig.

annons

Mest delat denna vecka