Lars-Göran Bergman är glad under sin sista dag på jobbet Foto:

Bergman går i pension efter 30 år för kommunen

FOLK OMKRING OSS

Lars-Göran Bergman gick från kommunreporter på tidningen Folket till att jobba med kommunikation för Nyköpings kommun. Nu går han i pension efter 33 år som kommunikatör.

När Lars-Göran anställdes som informationschef vid Nyköpings kommun år 1984 var tanken att kommunen skulle satsa extra mycket på marknadsföring och kommunikation inför Nyköpings 800-årsjubileum tre år senare.

När jag konstaterar att han jobbat för kommunen i 33 år svarar han snabbt att det inte känns som ett och samma jobb.

– Som journalist skrev man reportage och träffade folk, men i slutändan handlade det bara om att få ihop en artikel. Här har jag haft en helt annan variation, med olika projekt och bara förberedelserna inför jubileet tog flera år, berättar han.

En del av satsningen inför jubileet var utvecklingen av Nyköpings hamn som bland annat gick från godshamn till turisthamn och flera restauranger byggdes. Även satsningen på Nicolaikyrkans klockspel är något som lever kvar än idag.

– Under, och efter, jubileet var man stolt över kommunen och bjöd hit släkt och vänner för att visa upp allt trevligt.

Från sin karriär minns Lars-Göran tre stora höjdpunkter. Utöver Nyköpings 800-årsjubileum minns han när Ryanair etablerar sig på Skavsta flygplats år 1997. Och så år 2001 när EU:s utrikesministermöte genomförs i Nyköping under ledning av dåvarande utrikesminister Anna Lindh.

– Det var en jättegrej när det kom 350 journalister från hela Europa och vi byggde om Culturum till pressrum. Det är mycket pyssel med ett sådant möte och jag hade hand om kommunens pressaktiviteter i det.

Han fortsätter:

– Jag deltog på den första presskonferensen i utvecklingen av Skavsta. Där stod Ryanairs vd Michael O’Leary och berättade om målet med hundratusen resenärer om året och folk skrattade och sa att det aldrig skulle hända. I dag har flygplatsen 2,6 miljoner resenärer om året.

Övergången från journalistyrket till kommunarbetare har alltid känts bra och journalistutbildningen har Lars-Göran fortsatt haft nytta av. Han har skrivit för kommunens tidningar och på senare år skött nyhetstexter på webben. Han berättar också om hur yrket har förändrats över tid.

– När jag började fanns knappast internet och vi var alltid först ut med information. I dag går allt mycket fortare, informationen kan ha gått ut i sociala medier innan vi ens fått den. Förr satt folk och väntade på våra pressmeddelanden, säger han.

I dag är Lars-Göran Bergman 63 år och kommer fortsätta skriva på egen hand. Han hoppas också kunna spendera mer tid i sommarstugan utanför Oxelösund.

På väg ut genom dörren från gamla rådhuset för att ta en bild, möter vi en kvinna med ett barn i tvåårsåldern.

– Här kommer nästa generation, skrattar han.

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommun