• "Jag har fått fin respons, folk säger att den är välskriven och spännande. Den är ganska lättläst, många har slukat den på en dag, så det är en riktig bladvändare", säger Sofie Farvolden om sin bok Med hjärtat i Harloch. Foto:
  • Bokens omslag.
1/

"Boken kom som ett rinnande vatten"

Folk omkring oss

Handlingen uppstod helt plötsligt i huvudet, som ett minne, och två månader senare hade Nyköpingsbon Sofie Farvolden skrivit klart sin debutroman Med hjärtat i Harloch.

Sofie beskriver Med hjärtat i Harloch som en klassisk kärlekshistoria, med intriger och ett budskap om att följa sitt hjärta och stå i sin egen sanning. Målgruppen är unga vuxna och uppåt.

– Jag tror många kan känna igen sig i karaktärerna, i Emelies dåliga självkänsla och Killians upptäckt att de dramatiska upproren inte funkar.

Sofie beskriver sig som en kreativ person, som alltid har haft en drivkraft att skriva.

– Jag hade skrivit lite poesi, dikter, utkast till låttexter. Inget jag tyckte höll måttet. Visst fanns det en dröm om att skriva en bok, men det var inget jag riktigt vågat hoppas på.

Men när hon fick idén till sin bok, tog det henne bara två månader att färdigställa den.

– Det kom som ett minne i huvudet, och när jag skrev ner det blev det första kapitlet. Jag behövde liksom inte tänka, det bara kom. Jag blev själv förvånad över hur sidorna trillade in. Det kom som ett rinnande vatten.

Först skrev Sofie boken på engelska.

– Engelska faller sig liksom lättare för mig. Jag läser mycket själv på engelska. Så översattes boken sen.

Som småbarnsmamma var det inte helt lätt att hitta tiden. Sofie satt och skrev på lunchrasten och sena kvällar och nätter för att bli klar med sin bok.

När hon sedan skickat in sitt manus, och fick svar från Visto att de var intresserade, blev glädjen stor.

– Det var läskigt att skicka in manuset, så när jag fick svaret att de ville satsa på den kändes det helt galet.

Visto är ett hybridförlag, vilket innebär att Sofie själv säljer boken, samtidigt som den finns att köpa på nätet.

– Den finns också på Akademibokhandeln här i Nyköping. Det känns helt overkligt att se den stå där i fönstret och att jag själv har skapat något, säger hon och ler.

Vad händer härnäst?

– Jag tror jag börjar känna nu att boken verkligen är klar. Kanske att jag har lite mer idéer som ligger och väntar inför framtiden. Men just nu känns det mest bara kul att folk vill läsa min bok.

Sofie Farvolden

Ålder: 29 år.

Bor: Nyköping, här är hon född och uppvuxen.

Familj: Barnen Noah, snart sju år, och Olivia, tre år, samt pojkvännen Ozkar.

Gör: Friskvårdskonsult med eget företag, där hon är inriktad på massage. Författardebutant med boken Med hjärtat i Harloch.

Intressen: "På fritiden tillbringar jag mest tid med barnen, men jag sjunger också i kör och tycker om att rita. Jag säljer alster och hade bland annat en tavla uppe på Kandelaria."