• Christer Collberg har jobbat hela sitt yrkesliv på Bo Zenk och går nu i pension. Foto:
  • Christer Collberg, för cirka 35 år sedan. Foto:
1/

Christers själ är röd-orange – med strimmor av svart

Folk omkring oss

Sedan 14 års ålder har Christer Collberg sålt motorsågar - och en hel del annat - för samma företag. Så pass många att han pratar om hur hans själ har antagit motorsågsmärket Husqvarna och firman Nyköpings hyrmaskiner Bo Zenk AB:s färg orange.

Den första motorsågen sålde han bara tre månader efter att han hade börjat på firman. Det var en farbror som absolut ville att den unga pojken skulle få göra en motorsågsaffär. Varför vet han inte riktigt.

– Han skulle absolut handla av mig och han kallade mig "Lillen". Jag var så nervös att jag darrade och skakade när jag skulle skriva kvittot.

Det var starten på något som sedan skulle bli ett livsverk. I 50 år har Christer sålt motorsågar och det handlar om mängder av olika modeller och tusentals till antalet. Något som gjort att Christer har en alldeles särskild ställning hos Jönköpingsföretaget.

– Jag fick den allra dyraste och finaste modellen av en motorsåg och röjsåg i present av företaget nu när jag går i pension.

Dessutom vill Husqvarna ha en fortsatt kontakt med honom, efter pensionen, för att kunna hjälpa kunder som behöver rådgivning om äldre modeller.

Men trots att firman har marinerat själen i orange, med mängder av fina minnen från kunder och personal - där grundaren Bo Zenk står högt i kurs - finns även svärta i själen.

Christer älskar idrott, han spelade själv hockey men slutade som 21-åring. I stället blev han senare aktiv i supporterföreningen till det gamla hockeylaget Bissarna och var med och ordnade bortaresor.

Den orangea själen fläckades svart natten till den första februari 1987. Två av Bissarnas stjärnor, Tony Björlin och Mikael "Micko" Ripstam dog tragiskt i en lägenhetsbrand den natten. Christer var i den lägenheten och umgicks med hockeyspelarna, tillsammans med fyra andra personer, bara några timmar innan branden.

– Det var en lugn tillställning eftersom de skulle ha match, åtminstone när jag lämnade.

Christer gick till Värdshuset för att roa sig och när han kommer ut från lokalen ser han brandbilar och att det brinner i en lägenhet.

– Fasen, det är nog där. När jag kommer ner till brandbilarna bär de ut en kompis till mig på en bår. Fy fasiken.

Den natten fick Christer spendera på polisstationen för att redogöra för vad han visste.

Speciellt lukten från det nyrenoverade golvet minns han.

– Det luktade fruktansvärt starkt från det nylackade golvet. Det var även tända ljus i lägenheten för mysfaktorn skull. Om det kan ha haft något med saken att göra?

Även om Christer blir illa berörd av att bara prata om händelsen så var den tysta minuten som hölls för att hedra hockeyspelarna ungefär en vecka senare ännu värre.

– Jag höll på att bryta ihop. Det var så tungt.

Som tur är har livet även sina varma röda sidor. Sommarförälskelsen från lumpartiden på Gotland hörde av sig efter 43 år och sedan ett och ett halvt år tillbaka är de nu ett par igen.

– Det känns fantastiskt!

Vilket innebär att Christer antagligen kommer att spendera en hel del tid på en balkong i Visby, med utsikt över havet, tillsammans med sin älskade, nu när han går i pension.