"Det är klart att vi vill vara med och bekämpa det här så mycket vi kan", säger Sanna Karlsson som startat Nyköpings digitala insamlingsbössa tillsammans med pojkvännen David Lundgren under Musikhjälpen som avslutas på söndag. Foto:

De för kampen mot sexhandel av barn

FOLK OMKRING OSS

“Barn är inte till salu! In och skänk en slant”, skriver Sanna Karlsson på sociala medier. Hon och pojkvännen David Lundgren står bakom Nyköpings digitala insamlingsbössa under Musikhjälpen.

I år hjälper Musikhjälpen sexuellt utnyttjade barn. Nyköpings insamlingsbössa, på 2 500 kronor, räcker i nuläget till utbildningskostnader för en barnambassadör, ett utsatt barns rättsliga hjälp under en månad i Kambodja samt ett barns medicinska undersökning, kostnaden för hygienartiklar och ett kit med kläder.

Diskussionerna från glasburen i Umeå har fått Nyköpingsborna Sanna Karlsson och David Lundgren, som står bakom den lokala insamlingen, att reagera.

– Det är så absurt att få höra att fyra barn utsätts varje minut. Det är helt absurda siffror. Det är över två miljoner barn varje år, som säljs inom sexhandel. Det går inte att fatta för någon som bor i ett så pass skyddat samhälle i Sverige, att tänka att det här pågår till vardags i andra länder runt om i världen. Jag tycker att det är helt ofattbart att det ens förekommer, säger Sanna Karlsson.

Hon poängterar även att det finns ett stort mörkertal som inte är inkluderat i den världsomfattande statistiken. I Ghana kämpar de mot turistande förövare, i Nepal mot barnäktenskap, i Bulgarien mot sexuell människohandel och i Filippinerna mot livestreamade övergrepp.

I Sverige spårar Polisens Nationella Operativa Avdelningen, NOA, omkring 90 anställda årligen, som kollat på sexuella övergrepp på jobbdatorn.

David Lundgren fick en tankeställare i veckan när Anna Borgström på Netclean berättade att en av tusen anställda kollar på sexuella övergrepp på jobbet.

– Jag kan säga nu att jag inte kände till att det var så utbrett som det faktiskt är och att alla samhällsskikt verkar vara delaktiga till att det här problemet finns, kommenterar han.

Även om Nyköpingsparet vill samla in så mycket pengar som möjligt under Musikhjälpen, understryker dem att det finns andra sätt att bidra på.

– Jag hoppas alla bidrar på sitt sätt. Det behöver inte vara att skänka pengar. Det kan vara att uppmärksamma det, dela det och prata om det. Helt enkelt så att alla vet om det, säger David Lundgren.

2008 samlade Musikhjälpen in drygt 3 miljoner kronor. Förra året landade insamlingen på omkring 49 miljoner. I år kommer pengarna att ge stöd till utsatta barns rehabilitering och utbildning av barnambassadörer som sprider kunskapen runt om i världen.

Sanna Karlsson och David Lundgren

Ålder: 27 och 28 år.

Bor: Nyköping.

Gör: Sanna studerar psykologi på personalvetarprogrammet. David jobbar med marknadsföring.

Intressen: Båda gillar att resa. Deras gemensamma drömresmål är Island och Nya Zeeland. Sanna gillar även att rida. David gillar att umgås med vänner, träna, vara ute och hemvärnet.

Musikhjälpen

Syfte: Samla in pengar och sprida kunskap om en undanskymd humanitär katastrof.

Arrangörer: P3, SVT/SVT Play och Radiohjälpen.

Pågår: 11-17 december.

Startade: 2008.

Årets tema: Barn är inte salu, (samma som 2010).

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingFolk omkring oss
Relaterat