• Malmköpingssonen Emil Carlsson där han trivs allra bäst, i musikstudion i New York. Här har han under ett halvår jobbat med både väletablerade och unga artister i början av karriären.
  • – Jag är så kär i den här stan, och jag hoppas jag kan återvända för att bosätta mig i New York så småningom, säger Emil Carlsson, som snart behöver åka hem till Sverige för att förnya visum och för att träffa familj och vänner en period. Foto:
  • Musiken kom in relativt sent i hans liv, han var 14 när han började spela gitarr. Men sedan dess är Emil Carlsson fast, och det stora intresset tog honom i våras över Atlanten där han just nu jobbar i en anrik musikstudio. Får Emil som han vill blir New York hans permanenta adress så småningom.
1/

Emil är musikproducent mitt på Manhattan

Personligt

Får Emil som han vill blir New York hans permanenta adress så småningom.

– Jag vet inte vad jag gjorde innan jag började lira gitarr, jag måste ha haft ganska tråkigt, skrattar Emil Carlsson vars föräldrar bor kvar i Fornbo, mellan Malmköping och Flen.

Här växte det stora intresset fram, i takt med att han blev en allt säkrare gitarrist – helt på egen hand.

– Det var väl så att jag inte ville ha fler läxor, inga fler lektioner än nödvändigt. Så jag valde bort musikskolan och lärde mig spela låtar jag gillade själv, med en instruktions-dvd till hjälp.

Gitarrspelandet ledde i tonåren till eget låtskriveri och till olika bandkonstellationer tillsammans med en likasinnad kusin. På gymnasiet blev det estetiska programmet i Flen. Emil som börjat spela in sig själv för att bättre kunna lyssna på sin gitarrteknik, blev samtidigt mer och mer intresserad av själva inspelningarna. Efter studenten sökte han till olika typer av musikaliska utbildningar på folkhögskolor runt i landet, och kom in i Avesta för att under ett år utbilda sig till pop- och rockgitarrist.

– Planen var att bli studiomusiker. Men jag kände rätt snart att så begränsad ville jag inte bli. Det fanns ju så mycket roligt och kreativt att jobba med i produktionen runt omkring själva musicerandet. Jag lärde mig spela piano, munspel, bas och trummor för att kunna producera allt på egen hand. Och efter året i Avesta kom jag in på treåriga musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö. De blev tre jätteroliga år och jag lärde mig supermycket, både inom teknikdelen och vad gäller låtskriveriet, att få fram ett tydligt budskap i musiken.

Kandidatexamen togs i juni, dock utan Emil Carlsson på plats i Växjö. Han firade i stället med ett Skypesamtal med skolan, och en promenad i Central Park, finklädd dagen till ära.

Redan i våras under praktikkursen fick Emil förmånen att åka över till New York. Han lyckades få den praktikplats han allra mest hoppats på.

– Jag sökte praktik i både Stockholm, Malmö, Nashville och NY. Den första intervjun jag fick göra var med de ansvariga här på Nightlife Productions, och jag fick platsen.

Under våren i studion har han jobbat han sida vid sida med en multiplatinumsäljande producent, som bland annat jobbat med artister som Madonna, Cher och Britney Spears. Och Emil har själv bland annat producerat nytt material av rappartisten Fat Joe.

– Just nu är jag med och producerar en låt han ska släppa längre fram. Jag har inte träffat Fat Joe personligen, han har spelat in allt i sitt eget hus i Florida, men det är verkligen en förmån att få jobba med proffs på den nivån.

– Jag har lärt mig otroligt mycket här, fått skriva låtar med låtskrivare i Nashville, och arbetat med flera unga artister på väg upp. Att få vara med i starten av någons artistiska karriär är jätteroligt.

Emil lyckades att med sitt arbete och engagemang få stanna även efter de tre praktikmånaderna.

– Visst hade det varit kul att få säga hejdå till klasskamraterna, men att de gav mig chansen att stanna kvar här över sommaren smällde betydligt högre. Och att de vill att jag kommer tillbaka är en väldigt skön bekräftelse.

I början av september åker han hem för att ordna med nytt visum, för att träffa familj och vänner, och för att bo och jobba en period i Stockholm. Nu ska han också försöka få lite snurr på sitt egna musikproduktionsbolag han startade för ett år sedan och fick lägga åt sidan. Sen, om allt går som han tänkt sig, vänder han tillbaka västerut.

– Jag är så kär i den här stan. Frågar du vad jag gör om tio år så bor jag förhoppningsvis kvar i New York och producerar musik. Det är synd bara att det är så krångligt att få komma in i USA och jobba. Det bästa vore ju att bli amerikansk medborgare på något vis. Jag får väl se till att gifta mig här, haha.

Emil Carlsson

Ålder: Fyller 23 i september.

Bor: Just nu i New York, delar en lägenhet i stadsdelen Washington Heights. Uppvuxen i Malmköping.

Familj: Föräldrar, två äldre halvsyskon, ett i Eskilstuna, ett i Sparreholm.

Gör: "En typisk dag börjar med en promenad eller ett gymbesök innan jag går till studion vid lunch. Där jobbar jag först med lite administrativa arbetsuppgifter innan jag fortsätter med de musikaliska projekt jag har i gång. Arbetstiden varierar, ofta slutar jag 19-20 på kvällarna, ibland hinner det bli mitt i natten innan vi är klara."

På vift i NY: "Jag hade med mig en bucket list av saker jag ville hinna här, och det allra mesta prickade jag av redan de första veckorna. Jag har inte varit uppe i Empire State Building än och inte sett Frihetsgudinnan på nära håll. Det finns hur mycket roligt som helst att göra i den här stan."

Drömartist att få jobba med: "Ryan Adams och John Mayor hade jag väldigt gärna jobbat med. Det är den typen av musik jag personligen gillar bäst, och när jag skriver musik till mig själv blir det mer åt det hållet."

Lyssnar på: "Just nu är det mest modern elektronisk pop."

Aktuell: Släppte singeln "Breathe" på en rad musikstreamingtjänster fredagen den 10 augusti. "Låten är en lite skön brytning till den musik jag annars producerar mest i New York just nu, en lugn, ledsen poplåt."

Läs mer om dessa ämnen

MalmköpingUSAMusikskola och utbildning