• Hudan Ibrahim Esse och hennes barn är regelbundna gäster på familjecentralen. Självklart ville de vara med och fira mötesplatsens 20-årsjubileum. Foto:
  • Mia besöker gärna familjecentralen med sina barn Fatima och Nour. Foto:
  • Lille Skutt är en av favoriterna för Sami, som besöker den öppna förskolan tillsammans med mamma Sherer Zada Avdic. Foto:
  • Teatergruppen Skaka gästade familjecentralen och bjöd på föreställning. Gabriella Johansson som lille skutt, Margareta Ljungberg som farmor och Jenny Wellander som Bamse. Foto:
1/

Familjecentralen i Brandkärr firade 20 år

Nyköping

Självaste Bamse – världens starkaste björn – kom på kalaset när Brandkärrs familjecentral på tisdagen fyllde jämnt. I 20 år har mötesplatsen erbjudit vård, stöd och lek till nyblivna föräldrar och deras barn.

Hudan Ibrahim Esse berättar att hon har sex barn och besöker familjecentralen varje dag. Hon har bott i Sverige i ungefär nio år, och här på familjecentralen i bostadsområdet Brandkärr kan barnen leka och pyssla, samtidigt som hon själv får möjlighet att träffa och utbyta erfarenheter med andra föräldrar från såväl hemlandet Somalia som Sverige och andra länder.

– Vi pratar om hur det är att leva som familj i Sverige, berättar hon.

Men just i dag är det mer fest än prat. 20-årsdagen till ära har det ordnats med extra aktiviteter i lokalen, som ansiktsmålning, sagostund och teater framförd av teatergruppen Skaka. Särskilt Lille-Skutte är poppis, inte minst hos lilla Sami som har Bamses kaninkompis som favorit.

Flera av medarbetarna på familjecentralen har funnits med ända sedan starten 1998, och Hudan Ibrahim Esse talar varmt om deras arbete och engagemang. Hon berättar att alla är mycket hjälpsamma, och om någon förälder har ett förslag på en ny aktivitet försöker personalen alltid att ordna det.

Även Mia, som brukar komma hit två gånger i veckan med sina barn Fatima och Nour, uppskattar familjecentralen. Hon tycker om stämningen här och att det verkligen är en mötesplats för både lek och lärande. Här finns lekkamrater för barnen, samtidigt som hon själv får träffa föräldrar från andra kulturer – och ibland kanske också får lära sig några nya ord på något nytt språk.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrandkärrIntegrationbarn och familj
Relaterat