• Johan Eriksson och Niklas Andersson bestämde sig för att gifta sig i höstas, och efter det gick det fort. Den 2 januari fick de varandra under en intim men högtidlig ceremoni på gården där de bor med hundarna Margit och Emil. Foto:
  • Det var här, under det stora trädet på gården, som vigseln ägde rum. Foto:
1/

Firar Alla hjärtans dag som nygifta

Personligt

När de öppnade Sund Nergårdens gästhem i juni 2014 var det, på sätt och vis, som en förlovning. Nu har Johan Eriksson och Niklas Andersson varit gifta i drygt en månad – och på Alla hjärtans dag håller de för ovanlighetens skull stängt.

Det är full rulle på Nergården. Om någon timme kommer det gäster på förbokad lunch, och Johan har just börjat förbereda maten: raggmunk med fläsk, bröd och sallad.

– Vi håller det ganska enkelt och traditionellt. Och med så mycket lokala råvaror som möjligt, säger han.

Här, på höjden ovanför sjön Sillen, lever Johan och Niklas sin dröm. I juni 2014 slog de upp dörrarna för vad de hoppades skulle bli ett bed & breakfast med hög mys- och trivselfaktor, och så tycks det också ha blivit. Hyllningarna flödar på internet.

– Väldigt många skriver att det känns som att komma hem till oss och det är jätteroligt. Det är precis det vi drömde om, säger Niklas.

Runt fötterna på oss ränner Margit och Emil – två franska bulldoggar som är fem respektive fyra år gamla. Johan och Niklas är 35 respektive 41. De träffades under en utekväll på Berns i Stockholm, ljuv musik uppstod och det visade sig snabbt att de drog åt samma håll.

Båda gillar att raskt gå från ord till handling, exempelvis. På den vägen var det när de bestämde sig för att lämna storstan och bli bed & breakfastägare. Och på den vägen var det när de, i höstas, bestämde sig för att bli äkta makar.

– På två månader planerade och gjorde vi det. Vi behövde ingen förlovning. Vår förlovning var egentligen Nergården, säger Niklas.

Bröllopet gick av stapeln den 2 januari. Familjen och de närmaste vännerna bussades till Sund för att se paret vigas under ett stort träd hemma på gården. Mörkret föll, marschallerna lyste, snön föll sakta över nejden. Ungefär så.

– Det var helt fantastiskt, säger Niklas.

– Ja, verkligen. Ett minne för livet, säger Johan.

Egentligen hade ingen av dem drömt om att gifta sig, säger de. Men när de själva började arrangera bröllop på Nergården kom suget. I sommar väntar, förstås, ytterligare några bröllop på gården. De populära musikkvällarna återkommer också – men vilka artister som kommer är ännu inte spikat.

– Jag skulle tycka att det var kul med en schlagerkväll. Och jag vill absolut ha en musikalafton igen, men frågan är om man inte ska blanda det med lite klassiskt, funderar Niklas.

Det är lätt att känna sig hemma hos det här paret. Stämningen är varm och kärleken mellan de båda påtaglig. Förra året hade Nergården öppet för Alla hjärtans dag-firare, men i år har Johan och Niklas bestämt sig för att fira på tu man hand.

– Det bestämde vi ganska fort, att vi skulle ha det här för oss själva, säger Niklas.

Det här är Johan

Namn: Johan Eriksson.

Ålder: 35 år.

Bor: På Sund Nergården utanför Vagnhärad.

Kommer ifrån: Mellerud i Dalsland.

Familj: Maken Niklas, hundarna Margit och Emil.

Gör: Driver Sund Nergårdens gästhem. Kock och tidigare restaurangchef.

Det här är Niklas

Namn: Niklas Andersson.

Ålder: 41 år.

Bor: På Sund Nergården utanför Vagnhärad.

Kommer ifrån: Bollebygd i Västergötland.

Familj: Maken Johan, hundarna Margit och Emil.

Gör: Driver Sund Nergårdens gästhem. Frilansar som sångare och musikalartist.