83 år fick Kjell Westerberg och han använde en stor del av dem till att göra livet lite roligare i Gnesta, konstaterar änkan Dagmar Westerberg.. Foto:

Han gjorde Gnesta lite roligare

GNESTA

Gnestaprofilen Kjell Westerberg somnade in för gott sista september. Hustrun Dagmar gråter stilla när hon berättar om sin livskamrat sedan 61 år tillbaks och vännen Olle Åhman saknar redan "Gnestas nöjespappa."

Som 18-åring på besök i Gnesta mötte Dagmar sin blivande man Kjell i skoaffären. Ett möte som resulterade i att paret åkte till Södertälje för att gå på bio på kvällen. 61 år senare träffar SN Dagmar i lägenheten i centralorten.

– Han var målinriktad. En bestämd och allvarlig människa, säger Dagmar som svar på frågan vem Kjell Westerberg var som människa.

Tillsammans fick paret tre döttrar och har numera även tio barnbarn. De bodde bland annat på Solrosvägen och naturskönt vid Dalsjö kvarn vid sjön Likstammen. Dagmar har jobbat inom äldrevården medan Kjell jobbade på ekonomiavdelningen på AMS, först i Gnesta därefter på Stockholmskontoret.

Även om Kjell själv inte dansade eller var speciellt intresserad av musik så tyckte han om att arrangera evenemang för andra, menar Dagmar.

– På 1960-talet var det dans med kafé och lotter i Vackerby hage. Det var väldigt populärt. Jag dansade men aldrig Kjell, minns hon.

Tillställningarna som påminde om Folkets Park innebar att paret Westerberg var välkända när de promenerade genom byn.

"Bilderna är från åren på Dalsjö torpet. Tack vare min syster, där uppe till vänster, så besökte jag Gnesta för första gången 1957.", säger Dagmar Westerberg. Foto:

Under sina sista år blev Kjell Westerberg oerhört intresserad av alternativa hälsopreparat. Han var säker på att krämpor härstammade från gifter, tungmetaller och vissa livsmedel.

– Han använde örter och gjorde egna salvor som många människor köpte. Han trodde inte på traditionell konventionell medicin, berättar Dagmar Westerberg.

– Kjell var en idéspruta. Att vi har Gnestadagen får vi tacka honom för. Det var han som arrangerade den första dagen, konstaterar Gnestabon och vännen Olle Åhman.

Han understryker att Kjell var en man som var kaxig nog att våga annonsera i DN för att få hit folk, vilket även lyckades. Folk tog tåget till Gnesta för att roa sig - till och med huvudstadsborna.

– Att Lill-Babs,Trio med Bumba och Mats Rådberg spelade här är Kjell Westerbergs förtjänst. Han förtjänar att inte glömmas bort. Han gjorde Gnesta lite gladare, säger Olle Åhman som samtidigt beklagar att de tappade kontakten efter att Kjell drabbats av demens.

26 oktober klockan 10 är det begravning i Frustuna kyrka.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaKulturPersonligt
Relaterat