Som pensionär ska Curt lägga tid på familjen – och då främst sina tre busiga barnbarn. Foto:

"Hela mitt liv har kretsat kring idrott"

Folk omkring oss

Från uteplaner och hockeyrink i tält, till dagens stora arena. Curt Hjelm har jobbat på Rosvalla i 50 år – men nu är det dags för pension.

Han skulle kunna kallas en del av inventarierna på Rosvalla. Men efter Mello är det dags att avrunda karriären och helt gå i pension. Officiellt gick han vid årsskiftet, men har varit kvar på timmar.

– Så nu jobbar jag tre dagar veckan, mars ut. Det känns fint att avsluta med något så stort som Melodifestivalen, säger Curt Hjelm.

Han tycker det är kul att arenan kan husera så pass stora evenemang.

– När man ser hur ishallen ser ut till vardags, och hur den långsamt förvandlas till något helt annat när SVT börjar jobba på den. Det är faktiskt riktigt häftigt. När Melodifestivalen var här både 2007 och 2012 var det stora upplevelser, säger han.

Men klart är att Curts hjärta klappar för idrotten.

– Hela mitt liv har kretsat kring idrott, som spelare, lagledare, materialare, först och främst inom fotbollen. Jag har spelat hockey också, men det har mest varit fotboll som gällt för mig.

Och framförallt är det Bissarna som har varit Curts lag. Förvisso har han också spelat i Ålberga i ett gäng år, men det är i Bissarna han har spelat, varit lagledare, ungdomsledare, hjälptränare.

Hur han fick jobbet på Rosvalla är en rätt enkel historia – det fanns en ledig tjänst, och han sökte den.

När han började fanns en uterink och en A- B- och C-plan.

– Ett år efter det kom ett tält som vi hade över isrinken. Sen kom lilla ishallen -82, sen blev det ny fotbollsplan, ny ishall, mltihall, bowlinghall...och, ja, kolla på vår arena i dag. Det är lite skillnad, minst sagt.

Och nu, 50 år senare, har han varit vaktmästare, arbetsledare och slutligen driftschef, och har massor med minnen med sig.

– Inte minst det idrottsliga, från 70-talet när matcherna drog 3000 besökare. En annan stor upplevelse var Eriks Skoglunds första match, den glömmer jag aldrig.

Ett annat starkt minne är den där natten när taket på gamla Tennishallen inte klarade av snötyngden och rasade över en kaninutställning.

– Men på ett sätt var det tur i oturen, för på kvällen hade det varit invigning och 700-800 personer där, merparten barn. Och runt midnatt rasade det.

Att sluta kommer bli lite tomt, säger han.

– Jag kommer sakna den dagliga kontakten med kompisarna jag jobbar med. Den roliga jargongen där vi sitter och gnabbas om lagen vi hejar på. Det är härligt. Men det kommer bli bra. Nu ska jag lägga tid på familjen – särskilt barnbarnen. Jag kommer vara sysselsatt varje helg med att skjutsa och kolla på matcher, haha!

Curt Hjelm

Ålder: 66 år.

Bor: Nyköping, där han är född och uppvuxen.

Familj: Hustrun Britt-Marie, två barn och tre barnbarn.

Gör: Snart pensionerad driftschef för Rosvalla.

Intressen: "Sport, framförallt fotboll. Utöver att spela och leda så kan man ju nuförtiden inte få nog med alla kanaler. Utöver Bissarna hejar jag på Djurgården och jag försöker åka till England en gång om året för att se en Chelseamatch. Men så är det såklart familjen, och framförallt barnbarnen, som uppfyller fritiden."

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingRosvallaFolk omkring ossPersonligt
Relaterat