Ett kravlöst sätt för singlar att mötas - nu tar Helén Andersson sin singelträff till Nyköping. Foto:

Helén vill föra samman Nyköpings singlar: "Man ska ha kul och göra saker tillsammans"

Relationer

Hon kallar det för världens sämsta affärsidé, att föra samman singlar runtomkring i Sverige. Samtidigt går det som på räls för Helén Anderssons Singel i Sverige som i slutet av april kommer till Nyköping.

Precis som namnet lyder ska singlar få en möjlighet att träffa andra singlar. Det var efter att ha stannat en natt med sin man i staden som hon tänkte att det vore en bra plats för en träff.

– Jag kände i kroppen att här är det en god atmosfär och mysigt. Vi måste göra något här, säger hon.

Helén Andersson säger att singlar som bor i småstäder ofta kan vara försiktiga och inte vågar gå ut. Något som träffarna brukar råda bot på.

– Alla känner alla men man vågar inte visa att man är singel, menar hon.

Hon fört samman singlar under arton års tid i hela Sverige och träffarna samlar vanligtvis inte bara folk från trakten. I många fall kommer de långväga för att vara med och är i alla åldrar.

– Senast var de från 23 till 80 år. De hade så roligt och alla pratade med alla. Jag tycker inte om ålderssegregation och man vet inte vem man träffar, kanske en arbetsgivare eller vän. Kärleken kan sitta i vad som helst.

För de som anmäler sig till träffen erbjuds det allt från en tipspromenad i centrala Nyköping till poolparty, lunch på slottet och golf för de intresserade. Även om hon hoppas på att flera ska kunna finna kärleken och fortsätta träffas under valborgshelgen poängterar hon att träffarna inte ska vara ett desperat försök att hitta en partner. Det viktiga är att man ska gå ut och bara ha trevligt.

– Man ska ha kul och göra saker tillsammans, säger hon.

Den fysiska kontakten är något hon tror är väldigt viktigt och att träffarna därför fyller en funktion som de vanliga dejtingapparna saknar. För att deltagarna ska våga ta första steget till kontakt fungerar hon många gånger även som en brygga för de första trevande stegen.

– Jag står och hälsar, om någon vill ha en kram får de det. På så vis känner sig alla välkomna. Om jag sedan ser att det står två personer och tittar går jag fram till en av dem och frågar ifall de känner varandra.

Trots sina 64 år har hon inga planer på att sluta, även om hon tänker försöka underlätta för sig genom att lägga ut mer jobb på andra.

– Jag vet inte vad pension är, jag behöver inte det. Vad skulle jag göra då, undrar hon.

På frågan om vad hon gör om tio år passar hon på att skoja och säger att singelträffarna är världens sämsta affärsidé.

– Om tio år har jag väl inga kunder kvar. De försvinner ju två och två!

Singel i Sverige - Nyköping

Singel i Sverige är event för singlar och drivs av Helén Andersson som beskriver det som ett sätt för singlar att mötas och ha roligt utan några krav. 27 till 29 april håller hon det i Nyköping och räknar med att det kommer upp till hundra singlar.