I Gunilla Eks kamp mot könsstympning ingår även kamp mot tidiga äktenskap och information om hiv och aids. Foto: Kristina Rönnqvist

Gunilla Ek nominerad till "Svenska hjältar"

Folk omkring oss
annons

Vårdläraren och Nyköpingsbarnmorskan Gunilla Ek från Valla jobbar oförtrutet mot kvinnlig könsstympning. Nu är hon nominerad till Aftonbladets pris Svenska hjältar som Årets kämpe för flickor.

Gunilla Ek är välkänd för sitt arbete för att få könsstympning att upphöra.

— I Etiopien och Kenya har jag gått emot könsstympning i 20 år, säger Gunilla Ek, som snart reser till Kenya igen.

Den 15 december sänds galan Svenska hjältar på tv. Gunilla Ek vet att hon är en av tre nominerade i kategorin Årets kämpe för flickor.

För en tid sedan blev hon intervjuad av Aftonbladet hemma i Valla.

— Jag visste inte när det skulle komma något. På morgonen brukar jag ta min Iphone och titta om det har hänt något speciellt. Då såg jag reportaget om mig, och tänkte oj då, kommer det här. Så visst är det spännande!

Gunilla Ek brinner för att få ut sitt budskap och har inte backat för svårigheter hon har mött under sitt arbete i Afrika.

På frågan vad hon närmast har på gång säger hon;

— Jag har ständigt nånting på gång. Jag reser närmast ner till bokmässan i Göteborg och har med mig min bok "My life became an adventure", "Mitt liv blev ett äventyr", som nu är översatt till engelska. Den 31 oktober åker jag till Kenya för sjätte gången och tar med mig en grupp. Jag planerar också en resa i vår, till Etiopien, också med en grupp.

I sommar har Gunilla Ek tjänstgjort som barnmorska på Nyköpings lasarett.

— Jag tog några pass på förlossningen. De frågade om jag ville jobba, fast jag är 72! Det var kul!

På hemmaplan i Valla engagerar sig Gunilla Ek för flyktingar. 2016 utsågs hon av Lions club Katrineholm/Oppunda till årets eldsjäl för sitt osjälviska arbete för att göra livet bättre för andra.

Priset till Årets kämpe för flickor står Aftonbladet för tillsammans med organisationen Plan international Sverige.

Gunilla Ek

Har tidigare jobbat som barnmorska och vårdlärare i bland annat Katrineholm, Nyköping och Oxelösund. Har dessutom arbetat i bland annat i Pakistan, Afghanistan, Saudiarabien, Israel, Tanzania, Etiopien och Norge.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingSjukvård
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka