• Råby IF:s mittfältare Tobias Karlsson tycker att det är viktigt med föreningsliv och klubbgemenskap. Foto:
  • Råby IF:s Tobias Karlsson som fyllde 30 år i måndags, ser framemot många år till med laget. Foto:
1/

"Jag blir kvar så länge Råby är det"

NYKÖPING

Tobias Karlsson, fotbollsspelare i Råby IF, har haft ett aktivt klubbliv sedan barnsben. Eldsjälen från Nyköping, som fyllde 30 år i måndags, ser fram emot många år till med laget.

Rullandes på en vagn med bollar och vattenflaskor går Råby IF:s trogna mittfältare in i Multihallen på Rosvalla. Snart börjar träningen.

– Det handlar inte om matchen, det handlar om före och efter, säger Tobias Karlsson.

Att ställa upp för laget är ingen tillfällighet för honom. Intresset för klubbgemenskapen väcktes redan som femåring, när han började spela fotboll i Hargs BK.

– Det kan ha smittat av sig lite från pappa, han tränade laget tills vi skulle börja med elvamanna och var själv med och startade upp Oppeby.

Efter några år i Hargs BK började Tobias spela ishockey parallellt med fotbollen. När fotbollslaget gick upp i division tre blev det för mycket och han gick över till Råby, som spelade i en lägre division. Det kändes mycket bättre, tyckte Tobias, som aldrig har brytt sig speciellt mycket om prestige. Det som drivit honom till att idrotta har alltid varit gemenskapen. Det spelar inte så stor roll om man vinner eller förlorar, det viktiga är att man gör det tillsammans.

– Det är inte uppladdningen inför matcherna som man skulle sakna om man slutade. Det är det här i omklädningsrummet och allt runtomkring. Det handlar om att sträva mot ett gemensamt mål, säger Tobias, som ställer upp för laget i vått och torrt.

Det är han som köper fikabröd, bokar lokaler och planerar avslutningsfester i laget. Hur han kommit att få den rollen, vet han inte. Men han trivs i den och ställer mer än gärna upp. Han tycker att det är viktigt att ha roligt tillsammans, även utanför planen.

– Tyvärr slutar många med föreningslivet och lagen försvinner. Därför är det viktigt att ha kul så att folk stannar, säger eldsjälen, som också är driftig i sitt privatliv.

Just nu håller han och sambon Maria på att renovera deras nya hus, som de köpte i somras. För Tobias, som arbetar som snickare, är skapandet en vardagssyssla. Han står för formen och Maria för färgen.

– Intresset för att skapa har funnits sedan jag var liten och byggde kojor i skogen och upptäckte vad man kan göra med händerna. Maria är bra på färger.

Men det blev inget 30-årskalas i det nya huset när Tobias fyllde år. Han och Maria ska i stället fira tillsammans i sommar, när hon också fyller år.

– Vi firar i sommar och bjuder oss själva på en New York-resa i 30-årspresent.

Och föreningslivet, ja, där blir han antagligen kvar i 30 år till. Även om han en dag slutar spela själv, vill han vara med och stötta klubben.

– Jag blir nog kvar så länge Råby är det. Jag kommer aldrig sluta med det, det är så jävla kul!

Tobias Karlsson, 30 år den 12 februari

Aktiv i: Råby IF, sedan tio år tillbaka.

Position: Mittfältare

Familj: Mamma, pappa, lillebror och sambon Maria.

Firar 30 år med: Resa till New York i augusti, tillsammans med Maria.

Bor: I Oppeby.

Tränar: Tre-fyra ggr/veckan.

Tycker om: Sandstrand och skidor.

Sommar eller vinter: Sommar.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Råby-Rönö IFFöreningslivSportfotboll
Relaterat