Ilija Batljan. Foto:

"Jag kan rekommendera alla att få sparken en gång i sitt liv"

Folk omkring oss

Tidigare i somras meddelade Ilija Batljan planerna för 800 nya bostäder i Nyköping. Så vem är mannen bakom de stora planerna? Han flydde Bosnien när bomberna föll – och har via politikerkarriär gått in i fastighetsbranschen.

För 24 år sedan flydde Ilija Batljan till Sverige från Bosnien med sin fru och dotter som inte ens fyllt ett år. Sedan dess har han varvat en akademisk och politisk karriär och varit chef för affärsutveckling på ett stort fastighetsbolag. I dag är han verkställande direktör på Samhällsbyggnadsbolaget, som har storslagna planer på att bygga bostäder i Nyköping.

– När bomberna föll över Bosnien flydde jag med min fru och vår tio månader gamla dotter.

Året var 1993 och Ilija Batljan 25 år.

– Jag flyttade till Bosnien från Montenegro för att plugga ekonomi på universitetet i Mostar.

Där gifte sig även Ilija och hans dotter föddes.

– När vi flydde hade Europas länder stängt sina gränser. Vi lyckades ta oss till Polen och tog den första färjan därifrån.

Båten stannade i Ystad och därifrån slussades de runt i olika städer innan de hamnade i Nynäshamn i slutet av 1993.

– Där bor vi än i dag. Nynäshamn är hemma för oss, säger Ilija.

Studierna fortsatte Ilija på Stockholms universitet. I mitten av 90-talet tog han examen i nationalekonomi och i samma veva började han engagera sig politiskt.

– Politiken har jag alltid sett som en samhällstjänst, snarare än ett jobb.

1996 fick Ilija en praktiktjänst på regeringskansliet i Stockholm. Senare fick han jobb som tjänsteman, och slutade som departementsråd och analyschef. 2004 blev Batljan ordförande i kommunstyrelsen i Nynäshamns kommun. Där satt han till 2009. Under den perioden doktorerande han även i statistisk demografi och planering för äldrevård på Socialhögskolan, samt var gästforskare vid EU-kommissionen.

– Jag ville underhålla min akademiska karriär samtidigt som jag höll på med politiken. Den åldrande befolkningen har alltid fascinerat mig, berättar Ilija.

När Batljan slutade som politiker i Nynäshamn fortsatte han som landstingsråd i Stockholm. För lite drygt sex år sedan lade han politiska karriären på hyllan, då han blev chef för affärsutveckling på Rikshem. Där arbetade Ilija i fyra år – tills han en dag fick sparken. Den formella anledningen var att Batljan investerat i fastigheter utanför arbetet utan att informera styrelsen. Vilket han förnekar.

– Jag hade för avsikt att få in styrelsens synpunkter.

För Ilija var det inget nederlag att få sparken – tvärtom, han känner sig tacksam.

– Det var en fantastisk möjlighet att göra något annat. Jag kan rekommendera alla att få sparken en gång i sitt liv.

Han menar att det var en skjuts framåt och ett sätt att inte fastna i gamla hjulspår.

– Jag blev direkt erbjuden hjälp och fick många jobberbjudanden. Det stärkte min vilja att starta eget.

Under tiden som Ilija doktorerade och var politiker väcktes hans intresse för fastigheter.

– När jag skrev min avhandling insåg jag att behovet av samhällsfastigheter skulle bli stort i framtiden. Som politiker var jag involverad i frågor som rörde behov att bygga bostäder och samhällets utveckling. De två sakerna fick mig att vilja starta eget bolag.

Sagt och gjort – i början på april 2015 grundade han Samhällsbyggnadsbolaget.

– Bostadsbristen är ett stort samhällsproblem, som vi vill vara med och lösa.

Ilija och hans bolag planerar för att bygga 800 nya bostäder i Nöthagen i Nyköping.

– Som Nynäshamnsbo har jag alltid haft ett extra öga för de närliggande städerna. Nyköping är en fin stad, med ett fantastiskt kommunikativt läge. Att bygga bostäder där kommer bidra till stadens tillväxt under en lång framtid.

Var kommer ditt samhällsengagemang ifrån?

– Jag är uppväxt i arbetarklassen, med en pappa som var skogsarbetare. I och för sig i ett annat land, men jag har sett hur samhället ser ut. För mig har det alltid varit viktigt att se till att alla människor får så lika möjligheter som möjligt.

Ilija Batljan

Ålder: 50 år.

Uppväxt: Kolasin, Montenegro.

Bor: Nynäshamn.

Arbete: VD på Samhällsbyggnadsbolaget, som planerar för 800 nya bostäder i Nöthangen i Nyköping.

Intressen: "Jobbar mycket, så den tid som blir över umgås jag med min familj".

Familj: Fru och en dotter som snart fyller 25 år. "Min mamma och en av mina bröder bor i Montenegro, och min andra bror bor i New York, så vi är väl utspridda".

Läs också

( 3 st )
Relaterat