• Finn Erdgeton med kusinen Siri Hyenstrand och systern Stella Erdgeton får hjälp av kioskinnehavaren Nathalie Nylén, som visar hur kaninungen ska hållas. Foto:
  • Nathalie Nylén säger att hon lever sin dröm, med gården på Lindö och kiosken vid Östabadet. Hon bloggar om det på attlevasindrom.se.
  • Utöver kaniner finns det höns, katter, hundar, grisar, får och hästar på gården på Lindö.
1/

Jord till bord-tankar bakom "nya" kiosken

Personligt
annons

Nathalie Nylén har följt sin dröm, bytt Nyköping mot Lindö i Stallarholmen och har tagit över kiosken vid Östabadet. Där säljs traditionellt strandfika – och närproducerade livsmedel.

Är det gratis? Får man klappa? Försiktiga frågor får ett självklart svar av Nathalie Nylén, som glatt bjuder in till kaninhagen.

— Håll en hand här framme och en hand bakom, instruerar hon och snart vilar kaninungen i Finn Erdgetons händer.

Ungen och dess mamma kommer från Nathalie Nyléns gård på Lindö, som ligger utanför Selaöns nordligaste del. Dit flyttade hon och hennes sambo i höstas, efter att bondgården i Nyköping börjat kännas för liten.

— Vårt högsta mål i livet är att bli helt självförsörjande och ha koll på hela kedjan från jord till bord. Riktigt där är vi inte, men den här kiosken är ett sätt för oss att nå dit, säger hon.

Hon pratar om det som kallas för Den lilla kiosken, som numera förser Östabadets besökare inte bara med kaffe och glass – utan också med ägg, honung, plantor, fårskinn och andra produkter från Lindö.

— Och senare på säsongen kommer vi kunna sälja grönsaker, bär och frukt som vi odlar. Mitt mål är också att utöka gårdskänslan här kring kiosken. Kanske kan vi ha ponnyridning, ta hit några kycklingar eller något av flasklammen som barnen får mata? Det är något vi kommer att prata med Strängnäs kommun om, i år nöjer vi oss med kaninerna.

Syftet är att lära barn mer om dagens livsmedelsproduktion, för att de framöver ska kunna göra medvetna val som konsumenter.

— Våra höns går fritt på ön. Det är en väldig skillnad mot kycklingarna som föds upp i industrin, även i Sverige, säger Nathalie Nylén.

Hon arrenderar kiosken och minigolfbanan av Strängnäs kommun. Kaféluckorna slogs upp den 9 juni. I början av juli blev det ett oplanerat stopp i verksamheten på grund av avloppsläckan intill badplatsen, men nu är serveringen och försäljningen i full gång igen.

— Vi håller öppet augusti ut, alla gånger, men är det värme även i september så kommer vi ha öppet om helgerna. Och förhoppningsvis kommer vi kunna ha öppet då och då på vintern så att våra stamkunder kan köpa ägg av oss även då.

annons

Mest delat denna vecka