Kerstin Eriksson tycker inte det är särskilt märkvärdigt att fylla hundra. Foto:

Jubilaren Kerstin Eriksson om att fylla hundra: "Tio år hit eller dit spelar väl ingen roll"

PERSONLIGT

För drygt två år sedan fanns det knappt 2 000 hundraåringar i Sverige. På tisdagen blev en Nyköpingsbo ytterligare en av alla som fyllt tresiffrigt.

Den andra april sällar sig Kerstin Eriksson till den skara av svenskar som uppnått den ansedda åldern av 100 år. Även om hon har bott i Sörmland i nästan hela livet föddes hon i Habo i Västergötland och kom att tillbringa barndomen där.

– Hennes pappa var folkskolelärare där, säger brorsonen Rolf Eriksson.

Även om henens pappa arbetade under en tid i Habo härstammade han själv från Sörmland och arbetade även i Hölö. Precis som två av sina bröder kom även Kerstin Eriksson att följa i sin fars fotspår och blev själv lärare. Ett yrke hon kom att arbeta med ända tills hon pensionerade sig.

– Hon blev ganska snabbt anställd som lärare i Oxelösund. Där bodde hon och arbetade under nästan hela sitt arbetsliv. Det har varit en ganska lärartät familj, säger Rolf Eriksson.

Efter pensioneringen flyttade hon in till en lägenhet i Nyköping. Där bodde hon fram tills för omkring fem år sedan när hon var tvungen att åter flytta, denna gång till Hållets äldreboende.

Något som följt med hela livet är ett stort kulturellt intresse i bland annat musik och litteratur.

– Hon har varit aktiv i bokcirklar och har även sysslat med musik då hon sjungit i kör. Utöver det reste hon en hel del när det var lov. Då var det runtomkring i Europa och de större städerna. Men hon hade också ett fritidshus vid Böda på norra Öland, säger Rolf Eriksson.

Utöver kulturintresset fanns även en förkärlek till kläder och skor. Något som även kom till glädje för hennes släktingar.

– Hon hade en gigantisk skogarderob. Något som min syster hade stor glädje i sexårsåldern då hon kunde gå in i den och prova alla skor som fanns. Det var fritt fram i skoförrådet, berättar Rolf Eriksson.

På måndagen träffar hon släkten och planen är att äta något gott tillsammans. Men om någon särskild favoriträtt kommer serveras är oklart.

– Hon har försökt leva så sunt och nyttigt som hon uppfattat det. Hon har till exempel föredragit kokt mat på menyn före stekt mat.

När SN:s fotograf träffade Kerstin Eriksson inför den kommande födelsedagen tyckte hon själv att det inte var särskilt märkvärdigt att fylla tresiffrigt.

– Tio år hit eller dit spelar väl ingen roll.

Kerstin Eriksson

Fyller: 100 år

Bor: Nyköping

Familj: En bror, flera brorsbarn och brorsbarnbarn

Firar: Träffar släkt och äter gott

Läs mer om dessa ämnen

FödelsedagarPersonligtWEBB_TV