Jingjing Qi lämnade jättestaden Beijing och har hittat rätt i Oxelösund. Foto:

Jubilaren som flyttat från 22 miljoner invånare till Oxelösund

Jubilar

I dag fyller Jingjing Qi 30 år. Hon har flyttat från världens åttonde folkrikaste storstadsområde, Beijing, till Oxelösund. I helgen firade hon med belgisk chokladtårta hemma i Oxelösund och i dag på självaste födelsedagen har hennes man Håkan planerat en överraskning, Jingjing hoppas på äventyr.

I Beijing studerade Jingjing till veterinärassistent och 2014 reste hon till Sverige för att, som en del av utbildningen, jobba som just det. Över internet träffade hon sin nuvarande man Håkan Söderberg och när hon blev klar med sitt jobb i Linköping bestämde hon sig för att stanna i Sverige och flytta till honom i Hedemora. Nu är paret nyinflyttade i Oxelösund

På frågan om vad som är de största skillnaderna mellan Sverige och Beijing svarar Jingjing “allt”.

– Men årstiderna är samma, Beijing har också vinter, sommar, höst och vår. Även om vintern är mycket längre, kallare och mörkare här.

Hon tycker att Beijing är för trångt och överbefolkat och börjar sakta vänja sig vid det lugna tempot i Oxelösund. Hon konstaterar också att större städer har fler problem.

Jingjing dansar till en koreansk låt i tv-spelet "just dance" Foto:

Nu pluggar Jingjing svenska på gymnasienivå på en skola i Oxelösund samtidigt som hon jobbar deltid inom hemtjänsten. Jobbet ser hon som en stor hjälp på vägen till att lära sig svenska. Hon tycker också om att jobba med människor.

– Jag brukade ta hand om djur, nu tar jag hand om människor istället och älskar det. I framtiden kanske jag vill utbilda mig till undersköterska.

En av Jingjings hobbier är att dansa, det intresset väcktes redan på dagis.

– Men då gillade jag även att äta och jag var lite knubbig så när min mamma skickade mig till en dansklass klagade de på min kropp, de är väldigt strikta i Kina.

Men hemma i lägenheten i Oxelösund är det ingen som dömer henne. Här har hon ett tv-spel där en figur på tv-skärmen visar hur hon ska röra sig och sedan följer hon efter. En kamera registrerar hennes rörelser och hon får poäng efter hur bra hon följer dansarna på skärmen.

Vad har du önskat dig i födelsedagspresent?

– I min ålder önskar man sig inga saker, bara äventyr.

Jingjing Qi

Ålder: 30 år i dag, tisdag.

Familj: Maken Håkan, och mamma och pappa i Kina. Jingjing är ensambarn då det under hennes uppväxt fanns en policy i Kina som sa att familjer endast var tillåtna att skaffa ett barn.

Sommarplaner: Jobba och utforska Nyköping och Oxelösund.

Intressen: Dansa och att resa.

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundPersonligt