Kurt Stratil vispar ihop en remouladsås till dagens lunch. "Panerad fisk, pannbiffar och pasta, det är sådant som är jobbigast och tar längst tid att laga, då får jag stå länge vid stekbordet. " Foto:

Kurts matlagning ger glada barn på Vittra

Folk omkring oss

Vittra Kungshagens köksmästare Kurt Stratil har hyllats för sin mat många gånger om. I dagarna är det 18 år sedan han först klev in i skolans kök. – När jag möter gamla elever säger de inte hej, de ropar "jag saknar din mat!"

När Kurt pratar om sin mat, ser han glad ut. Han jobbar hårt och idogt med att maten ska vara närproducerad, och lagad från grunden.

– Nu på vintern finns varken tomat eller gurka i salladen. Och sedan är det roligt att köra temaveckor – asiatiskt, franskt, mexikanskt, eller OS-tema. Det finns ju så mycket gott att laga!

Kurts bästa rätt – Kungshagens frestelse

"Den här rätten är helt klart den som barnen mest frågar efter. Och den är väldigt enkel, faktiskt. Kungshagens frestelse är som en Janssons frestelse, fast med köttfärssås. Så laga en helt vanlig köttfärssås, varva med strimlad potatis som du råstekt i en ugnsform, och så kan du ha lite olika färger av skivad paprika på toppen, som en färgklick. Så skjuts in i ugnen tills potatisen är klar!"

Vi ses på jullovets sista dag, och i köket på Vittra Kungshagen är det osedvanligt lugnt. I dag ska Kurt laga mat till drygt 60 personer, till personal och de barn som går på fritids, i stället för till 400, som han gör på vanliga skoldagar.

– Annars brukar det vara full fart på förmiddagarna. Och mellan klockan elva och ett är det två maniska timmar, säger han.

Nu i veckan var det 18 år sedan han klev in på skolan för första gången. Då var det runt 120 elever, och de åt mat från en leverantör.

  • Kurt klev in på Vittra Kundhagen för 18 år sedan. Foto:
  • På sistone har Kurt fått särskilt beröm för sitt julbord. "Jag är ju hemkunskapslärare också och med julbordet får de som går i nian hjälpa till. Vi har serveringsbord längs hela väggen och dukar upp i gympasalen", berättar han. Foto:
1/

– Det var egentligen en ren slump att jag hamnade här. Den kock som skulle ha börjat, köpte i stället restaurangen jag jobbade på. Så tipsade han om att Vittra sökte en kock, berättar Kurt.

Han hade då jobbat i restaurangbranschen i många år, men ville ha bättre arbetstider för familjens skull.

– Att jag hamnade i Nyköping från början beror på att många av krögarna här i Nyköping var österrikare. Varför det var så vet jag inte, men de sökte i alla fall personal hemmavid, och jag hade alltid velat komma utomlands. Och sedan var det kärleken som höll mig kvar.

Kurt anställdes för att skolan ville laga närproducerad och egenlagad mat, och Kurt kastade sig över sitt uppdrag. Sedan dess har skolan varit med i White Guide och Kurts mat har hyllats av både barn och föräldrar. Kurt förklarar framgångarna.

– Det första är att jag lagar mat från grunden. Det är viktigt för att barnen ska få i sig vitaminer och allt de behöver. Jag gör samma mat som jag gjorde när jag jobbade inom restaurang – men omgjord till skolmat.

Han berättar att elever som är nya på skolan ibland inte har hört talas om rätterna, som pasta pescadore, men att de snabbt vänjer sig.

– De kan tycka att det är lite starkt, de är liksom inte vana vid att skolmat smakar särskilt mycket alls. Men när jag möter gamla elever på stan säger de inte ens hej, de bara ropar "Jag saknar din mat!"

Kurt Stratil

Ålder: 51 år.

Bor: Nyköping.

Kommer från: Klagenfurt i Österrike.

Gör: Köksmästare på Vittra Kungshagen.

Familj: Flickvän och två barn.

Intressen: "När jag är ledig tycker jag om att umgås med familj och vänner, och att gå på hockey. Gripen är mitt lag."

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingVittra KungshagenFolk omkring oss
Relaterat