• Åsa Bautovic och Göran Mäler driver företaget tillsammans. Göran är den som håller ordning på räkenskaper och ser till att det finns varor hemma. Foto:
  • Mjuka färgnyanser präglar produktsortimentet. Foto:
  • Det går att virka allt möjligt, mössorna är bara några av alla exempel som finns. Foto:
1/

Lugnet i Björkvik lockade från storstan

FOLK OMKRING OSS

Livet kan ta många olika svängar. För paret Åsa Bautovic och Göran Mäler blev sommarstugan i Björkvik en permanent lunga. Med sig tog de ett litet företag i garnbranschen, en hemsida och en blogg som har gjort stor succé.

Paret träffade varandra lite senare i livet. Vad var då mer perfekt än att ta tillfället i akt att skapa ett gemensamt boende i sommarstugan i Björkvik?

Stockholm kändes stressigt och lite rörigt. Åsa Bautovic var en smula mörkrädd och tog därför ett års prövotid innan flytten blev av. I det läget sålde Göran Mäler sin bensinstation i Solna. Med sig i bagaget hade Åsa Bautovic ett litet företag med virkningstillbehör.

Virkning och virkningstillbehör, hur kom det sig?

— Jag har ju alltid gillat att sysselsätta mig och när jag har suttit vid tv:n har jag virkat. Starten för företaget var egentligen en livsstilsblogg, mest för mina närmsta vänner egentligen. Jag lade ut lite bilder under tiden som jag höll på. Med en bakgrund i marknadsföring är jag ganska duktig på att tagga bilderna och då fann andra min blogg. Så kom frågor om var jag fick tag i handtag, spännen med mera. Efter ett tag då jag tipsat om var man får tag i tillbehören startades företaget och jag sålde varorna själv i stället, säger Åsa Bautovic.

Var det svårt att komma åt produkterna?

— Ja, av tradition har varorna sålts i detaljhandelns butiker och många misstrodde mig och nymodigheten med internet. Men i dag går det bra.

Vilken roll har du i fått företaget, Göran Mäler?

— Jag är ganska bra på papper och att hålla ordning och reda. Jag håller koll på vilka produkter som går mest, beställer hem så att det inte tar slut. I hyllorna bakom har jag lagt de varor som säljs mest lättåtkomligt vid packning, till exempel.

I huset märks det att det virkas, överallt finns virkade saker i härliga färger. Det är allt från mössor till sängöverkast och allt fotograferas med en mobiltelefon för att läggas ut på hemsidan

— Nu har jag skaffat en riktig kamera och en box för att ta produktbilder men det tar tid att lära sig utrustningen, men snart så, säger Åsa Bautovic.

Under fjolåret omsattes drygt 2 miljoner kronor. Det verkar vara många som virkar?

— Ja, och de handlar alla tider på dygnet. Det kan komma på julafton och till och med fem i tolv på nyårsafton, säger Göran Mäler.

Åsa Bautovic

Egenföretagare i Björkvik.

Har arbetat med marknadsföring.

Längtar efter fiber.

Har två hundar, Woofie och Happy, av rasen Coton de Toullier.

Sambo med Göran Mäler.

Läs mer om dessa ämnen

StressBjörkvikKatrineholmNäringsliv