Marianne Bokström i löpspåret. Foto:

Marianne taggad inför Tjejmilen

Folk omkring oss
annons

I morgon springer Nyköpingsbon Marianne Bokström, 82 år, Tjejmilen för 21:a gången i följd. Marianne funderar redan över om hon ska anmäla sig till 2018 års lopp. – Det är svårt att låta bli, säger hon.

Hon har aldrig rökt, dricker ingen alkohol. Hon tränar året runt men är inte mycket för löpband och gymmaskiner. Gruppträningar på Friskis, cykling och varierade löprundor är modellen. Hon springer gärna vid Fåfängan och på hemvägen lägger hon gärna in en extra växel.

– Jag bor i lasarettsområdet. Du vet den där backen, jag kallar den för pulshöjarbacken. Jag bruka rusa upp för den tre gånger och går nedför mellan varven.

Marianne Bokström har idrottat sedan hon var barn, uppmuntrad av sina föräldrar. Marianne var tidigt med i "Skolungdomens Idrottstävlingar", löpning var roligast och på 60 meter klockades hon på 8,1 sekunder. 60 meter var den distans som då gällde. Hon har varit med i legendariska Idla-flickorna och lärde sig simma bakom en roddbåt.

– Pappa band en handduk runt min mage och satt i båten och höll upp mig med en båtshake som han hakade i handduken.

Det har blivit massor av simborgarmärken sedan hon tog sina första armtag den där sommaren för mer än 75 år sedan. Hon säger att hon tror att hon är en "ovanligt frisk person".

Marianne har jobbat i statlig tjänst hela livet. Flyttade från Stockholm till Nyköping strax före pensioneringen. Här började hon motionera med Friskis & Svettis, är medlem sedan 1980 och har aldrig övergett föreningen.

– Jag går dit minst en gång i veckan. Jag är med på olika pass, i går blev det "power hour".

Få 80-åringar vill eller orkar hålla takten med Marianne.

– Många av mina jämnåriga har tyvärr väldigt ont och då kan man ju inte springa.

Frågan måste ställas: Hur har du toppat formen inför Tjejmilen?

– Inte på något särskilt sätt. Jag försöker leva så att jag alltid ska känna mig i form.

Mer om Marianne

Musikälskare, med i Nyköpings Kammarmusikförening och spelar själv piano. "Jag spelar minst en timme om dagen".

Konstintresserad och har ett engagemang i Galleri Sjöhästen.

annons

Mest delat denna vecka