Malin Denninger vill lägga sin kompetens där den behövs som mest. "Om jag kan bidra med något så vill jag försöka göra det där det verkligen gör skillnad, säger hon. Här tar hon vattenprover i Cox’s Bazar, Bangladesh. Foto:

Mitt i krisen när vattnet sinar

FOLK OMKRING OSS

Malin Denninger växte upp i två vitt skilda världar. Idag tar civilingenjören från Nyköping sin expertis till andra sidan när det är humanitär kris.

Malin Denninger var fyra år första gången hela familjen flyttade utomlands. Efter ett par år i Nairobi återvände de till Lästringe, för att sedan flytta tillbaka till den kenyanska huvudstaden, i ytterligare ett par år.

– Jag fick ganska tidigt uppleva en annan del av världen, vilket jag är väldigt tacksam för, säger Malin.

Hennes pappa arbetade med utvecklingsprogram inom jordbruk och hon hängde ibland med på ett hörn när expertteamen gick runt. Hon insåg att även hon ville hjälpa utsatta människor när hon växte upp. Där, i staden som fått sitt namn efter sitt vattenhål, fastnade Malin också för vattnets potential.

– Jobbar man med vattenfrågorna och lyckas med det, så är det så otroligt stora hälsovinster. Tillgången till rent vatten är ur ett hälsoperspektiv minst lika viktigt som tillgången till sjukvård. Det är så mycket som man kan förebygga, säger civilingenjören.

Malin är med i Röda korsets krispool, vid sidan av sitt jobbet som gruppchef inom vatten och avlopps-projektering på Sweco. För några veckor sedan återvände hon från Bangladesh. Där är hundratusentals människor på flykt från översvämningar och våldsamheter i grannlandet Burma.

Människor som flytt våldet i Rakhine, Burma, bor i flyktinglägret Cox's Bazar. Foto:

Cox’s Bazar är det största flyktinglägret hon har sett.

– Det kändes överväldigande. Det är enorma behov. Egentligen alla basala behov: vatten, sanitet, tak över huvudet, sjukvård, mat.

Malin jobbade tillsammans med andra svenskar, österrikare och tyskar i ena delen av lägret för att få fram säkert dricksvatten.

Hon berättar att det fanns grundare brunnar med handpumpar i stora delar av lägret, men att vattenkvaliteten inte var särskilt bra.

– Röda korset tog prover från 130 brunnar och konstaterade att 70 procent var påverkade av tarmbakterien E.coli, säger hon.

För att färre personer ska bli magsjuka, har dem fått lära sig hur man renar vatten med klortabletter, hink och kanna.

En man rengör vattnet i hinken genom att lägga i klortabletter. Foto:

Ofta sätter Röda korset upp reningsverk vid en sjö eller flod nära lägrarna vid katastrofer. Det gjorde hjälparbetarna till exempel under Malins andra uppdrag, ett halvår tidigare. Då renade de vatten till 60 000 flyktingar som flytt från Sydsudan till Uganda.

Någon sådan vattenkälla saknas vid Cox’s Bazar. Malins team jobbade därför med 20 nya djupa brunnar.

Malin är klar med sin del. Resterande internationell krisstyrka planerar att åka hem i mars och låta lokala föreningar driva vidare arbetet.

När civilingenjören beger sig ut på nästa uppdrag återstår att se.

– Jag kan inte riktigt se fram emot att åka iväg, för då betyder det att det skett en katastrof, säger hon.

Malin Denninger

Ålder: 32 år.

Från: Lästringe, tre mil norr om Nyköping.

Familj: sambo och två bonusbarn, 11 år.

Gör: Civilingenjör i miljö- och vattenteknik. Jobbar som gruppchef inom vatten och avlopps-projektering på Sweco.

Engagemang: Gick med i Röda korsets krispool 2012.

Intressen: resa, friluftsliv, laga mat, dyka och umgås med familj.

Den humanitära krisen i Bangladesh

Över 600 000 människor har flytt till Bangladesh från våldet i Rakhine, Burma, sedan augusti 2017.

Översvämningar har förvärrat situationen i Bangladesh som är ett av världens mest folktäta länder. 300 000 människor förlorade sina hem under vintern.

Cox’s Bazar är det största lägret i landet med hundratusentals flyktingar. Röda Korset och flera andra hjälporganisationer är på plats för att drabbade ska få sjukvård, skydd, mat och rent dricksvatten.

Källa: Röda korset