• Cenneth Carlsson, med gitarr och kubansk hatt framför en tavla som han själv målat, "för många år sedan". I dag målar han inte så mycket längre, men vill gärna spela musik, "typ The Commitments" och letar efter musiker att göra det med. Foto:
  • Foto:
1/

Musiker med en förkärlek för Kuba

Nyköping

Cenneth Carlsson flyttade till Nyköping för ungefär ett halvår sedan. Bakom sig i Växjö lämnade han en sommarstuga, och ett musikliv som han gärna vill bygga upp på nytt, här i sin nya hemstad.

Cenneth Carlsson har sin bakgrund i Växjö, men har flyttat mycket under sitt liv. Arbetslivet tillbringade han inom reklambranschen. En period jobbade han som övergripande AD på Ikea i Älmhult, uppdraget var att göra kataloger. Det tog honom bland annat till Australien.

– Jag gjorde deras IKEA-katalog, säger han.

Vid sidan av arbetet har han alltid hållit på med musik, mer eller mindre aktivt. I Växjö spelade han under några år i ett band tillsammans med tre av killarna som tidigare spelat i Thorleifs. När han kommer till en ny ort letar han alltid efter musiker att spela med, nya konstellationer. Men i Nyköping har det gått trögt.

– I Växjö var det väldigt lätt, öppet. Nyköping är mindre, här är många musiker redan upptagna i konstellationer och de håller ihop. Men det måste ju finnas andra som "står utanför", säger han.

Han kallar sig själv för en musikalisk allätare.

– Jag gillar jazz, blues, funk, åt latino-hållet... och rockmusik förstås, eftersom jag kommer ur den generationen.

På senare år har han också fastnat för Kuba, och tillsammans med en musikerkollega har han flera gånger tagit hit det kubanska bandet La Barriada. Fast i Nyköping blev det bara en fika – ingen av de barer eller klubbar Cenneth pratade med var intresserade av en spelning.

– Problemet i dag är att det inte finns så många ställen att spela på, förut fanns alla folkparker.

Intresset för Kuba har funnits med länge, men det var för 17 år sedan som det tog fart på riktigt. Ett resebolag han arbetade för då behövde hjälp med nya foton på hotell och anläggningar på ön och frågade om Cenneth kunde ta sig an uppdraget. Det kunde han. Efter en vecka intensivt fotande i turisternas Kuba hyrde han en bil och körde västerut.

– Jag ville träffa de riktiga kubanerna.

Trots att det är förbjudet för utlänningar att köra kubaner i sina hyrbilar stannade han vid en korsning och fick bilen full av liftare. En av de kvinnor han plockade upp den eftermiddagen pratade lite engelska och hjälpte honom att hitta en plats att sova på, något som inte är så lätt i västra Kuba eftersom utlänningar inte heller får bo hos kubaner. Som tack skjutsade han tjejen till sjukhuset där hennes syster precis fått barn, och blev medsmugglad in i rummet där hon låg, inte heller på sjukhuset var utlänningar välkomna.

– Hela familjen var där, tio personer. De visste inte vem jag var men de frågade vad jag skulle göra och när jag sa att jag tänkt köra runt sa de att jag inte skulle det, att jag skulle stanna hos dem.

– Det blev början på en resa som fortfarande pågår, säger han.

Sen dess har han varit på Kuba mer än tio gånger till. Barnet som precis fötts den där dagen är hans gudbarn. Nästa år fyller hon 18 och då planerar Cenneth att åka dit igen. Men först vill han starta ett band här hemma i Nyköping.

Cenneth Carlsson

Ålder: 68

Gör: "Njuter av livet" – är pensionär.

Läser: "Inte så mycket, tiden räcker inte till."

Lyssnar på: All typ av musik, främst kanske lite rockigare, men gillar också klassiskt, och det mesta annat utom hiphop.

Intressen: Musik, först och främst, men har också målat en del tidigare, och tycker om att ta hand om sin trädgård.

Drömmer om: "Drömmen just nu är att kunna få i gång ett bra band i Nyköping."

Familj: Sambon Anett Wandebäck, två barn och tre barnbarn, samt en guddotter på Kuba.

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/MusikPersonligt