Oxelösundsbon Roland Almlén blev 75 år.

Musikern som arbetade i kulissen

OXELÖSUND

Roland Almlén var för många musikern som arbetade i kulissen. Han såg till att rädda klassiska dansstället Nalen. Han var också stor anledning till att Oxelö marknad år efter år kunde stoltsera med Arvingarna, Herreys och andra välkända artister.

Roland Almlén ägnade större delen av sitt liv åt musiken. Han trakterade själv gitarr och bas. Han föddes i Björkvik. Mamma och pappa sjöng i kör och lillasyster Elisabeth Lord, som bland annat skrev låten ”Symfoni” som Loa Falkman framförde på Melodifestivalen 1990, gjorde det svårt att undgå musiken i hemmet. Syskonen var snart medlemmar i Göran Fredrikssons orkester och hade en långkörare på Svensktoppen, 1968.

Roland Almlén tog snart över som orkesterledare och i början av 1970-talet startade han ett skivbolag, Roldex. Han gav ut över 200 olika titlar med bland annat Ludgo-Pelle, Mats Bergmans, Rock-Olga med flera.

Han engagerade sig fackligt och blev nominerad som ordförande för Musikerförbundet. Som ordförande kämpade han för drägliga arbetsvillkor och bra betalt.

– Det hände att en del arrangörer ville betala med öl i stället för pengar, berättade han i en artikel inför sin 70 årsdag.

Roland Almlén blev i vuxen ålder Oxelösund trogen. Var engagerad i Socialdemokratiska partiet, bland annat som valberedningens ordförande.

Han gifte sig Wiveca och de firade för en tid sedan 50-årig bröllopsdag. Tillsammans företog de minst en resa varje år, oftast till Kanarieöarna. Paret fick två barn, en son och en dotter, som tillsammans har fem barn.

Roland Almlén fyllde 75 år två dagar före julafton. Han dog den 3 februari efter en kort tids sjukdom.