• Juni och juli betyder vinter i Brasilien, men Mesir menar att det inte är mycket till vinter för oss svenskar. — Jag kommer fortfarande att gå i shorts, säger han, här på en av São Paulos största gator, Paulista Avenue. Foto:
  • Flygplanen flyger över taket på huset där Mesir bor flera gånger i timmen. Foto:
1/

Nyköpingsbo på praktik i São Paulo: "Politik innefattar allt"

Folk omkring oss

Nyköpingskillen Mesir Taki har pluggat statsvetenskap i Växjö, och sen via näringsdepartementet i Stockholm tagit sig vidare till Brasilien. En bra plats att befinna sig på för någon som har fotboll och politik som sina främsta intressen.

Mesir Taki inleder samtalet över skype med att be om ursäkt för flygplanen som med jämna mellanrum flyger över huset där han bor. Det är en av alla konstiga saker han har upplevt sen han kom till São Paulo för fem veckor sedan. Hans flickvän hade hjälpt honom hitta ett rum att hyra, och visst hade hon sagt att det var nära flygplatsen, men Mesir blev ändå chockad när han fick se flygplanen passera bara några tiotal meter över huset.

— Ska jag bo här?! tänkte jag, säger han.

I början vaknade han på nätterna, men sen vande han sig.

Det är inte första gången Mesir är i Brasilien. Förra året läste han en termin som utbytesstudent vid universitetet i Florianópolis. Floripa, som staden kallas, ligger på en halvö i södra Atlanten och omges av stränder. Jättestaden São Paulo är något annat.

— Det här är en industristad, här bor flera miljoner människor, det är en helt annan vibe, säger Mesir.

Men, tillägger han, det är ändå kul: stan är full av brassar, och också en hel del folk från andra håll i världen. Människorna tycker Mesir är det bästa med Brasilien.

— De är öppna och väldigt varma. Man känner att de vill prata med en, vill hjälpa en, säger han.

Som familjen han bor hos, ett par vars son pluggar på universitetet på annan ort.

— Jag får ta min tid tills de förstår mig. Kanske känner de sig irriterade men de väljer att inte visa det. Det är mer avslappnat här, mer "vi tar det i morgon".

Det sämsta, eller i alla fall det jobbigaste, har varit allt strul med visum. Byråkratin i allmänhet ser Mesir som ett hinder, inte bara för honom utan även för brasilianarna själva.

— Det är intressant att hålla på och jämföra hur det är i Brasilien med hur det är i Sverige. Vi har ett fungerande system, efter att ha varit här uppskattar jag det mer, säger han.

Dagarna tillbringar Mesir på en organisation som jobbar med demokrati och hållbarhetsfrågor. De tar fram informationsmaterial till politiker och FN-delegater. Organisationen är brasiliansk och arbetsspråket är portugisiska, men det finns anställda som även pratar engelska så när Mesir får svårt att hänga med brukar någon hjälpa till och översätta.

— Jag läser en kurs i portugisiska. Dessutom kan de jag bor hos inte engelska så jag måste prata portugisiska. Det var obekvämt först men sen vänjer man sig.

Tanken är att han ska vara kvar i Brasilien till slutet av augusti. Till hösten vill han läsa ett masterprogram i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

— Politik innefattar allt. Om man är intresserad av hur ens situation är, då är man intresserad av politik, säger han om sitt studieval.

Mesir Taki

Ålder: 22

Familj: mamma, pappa och lillasyster, alla bosatta i Nyköping.

Från: Flyttade från Katrineholm till Nyköping i femårsåldern och bodde sedan här under resten av uppväxten.

Intressen: politik, fotboll, umgås med familj och flickvän, som bor i São Paulo.

Utbildning: kandidatexamen i statsvetenskap från Linnéuniversitet i Växjö, praktikperiod på näringsdepartementet i Stockholm.

Just nu: praktik på en icke statlig-organisation, en så kallad NGO, i São Paulo, Brasilien. Därefter ett tvåårigt masterprogram i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Framtidsdröm: att bli diplomat.

Läs mer om dessa ämnen

Personligt