Lill-Roffa fyller 80 år måndagen den 8 januari. Här, på Annagårdens lunchrestaurang, är han varje lunch sedan över tio år tillbaka. Han går mest hit för att träffa folk, även om maten är bra. Foto:

Nyköpingsprofilen Lill-Roffa fyller jämnt för åttonde gången

JUBILAR

Rolf "Lill-Roffa" Andersson, som har varit aktiv i både det sportsliga och politiska livet i Nyköping fyller nu 80 år.

SN träffade Rolf förra gången han fyllde jämnt, för tio år sedan, då slog han en strike i bowlinghallen på Rosvalla. Nu, när han fyller 80, har han lagt av med bowlingen. Efter en olycka för två år sedan fick han problem med handen och i dag ägnar han sig åt bangolf i stället.

Rolf kommer cyklandes till restaurangen på Annagården där vi möts. Han berättar att han äter lunch där varje dag tillsammans med sina kompisar.

– Jag har ett mycket socialt liv och det är alltid väldigt trevligt att komma hit och äta lunch, säger han.

Att han är social märks och han hälsar på och skämtar med alla på restaurangen. När jag frågar om han känner alla svarar han skämtsamt:

– Jag känner väldigt många men det är ännu fler som känner mig.

Rolf spelade fotboll i IFK Nyköping i 13 år och därefter stannade han på fotbollsplanen, som domare, i ytterligare 28 år. Han har även suttit som ledamot för Socialdemokraterna i landstingsfullmäktige och varit ersättare i kulturnämnden. I dag är han inte lika intresserad av Nyköpings fotbollsliv som han en gång var, men fotboll som sport håller han varmt om hjärtat och sommarens stundande VM ser han väldigt mycket fram emot.

– När Sverige gick vidare var jag hemma och skrek av glädje, jag kanske till och med grät, berättar han.

Han minns också fotbolls-VM år 1958 som en av höjdpunkterna i sitt liv. Han berättar att han låg i lumpen när Sverige mötte Tyskland i Göteborg och att han var på Ullevi och såg matchen. Han var även på plats och såg finalen i samma VM, därifrån minns han hur Kungen kom ut på fotbollsplanen och skakade hand med samtliga spelare.

När hans vänner sluter upp till bordet berättar han för dem att jag är från tidningen och någon svarar att om jag ska skriva om Rolfs livshistoria så behövs en extrabilaga. Så jag passar på att fråga om höjdpunkten från den hittills skrivna livshistorien.

– När jag träffade min sista fru, Anja. Det var min stora kärlek och vi hade ett fantastiskt liv tillsammans. Och mina barn förstås, säger han.

Han tar upp plånboken och visar en bild på Anja som dog i cancer för 20 år sedan.

– När jag såg Anja på Cupol i Oxelösund visste jag att det skulle bli vi, tillägger han.

Helgen före födelsedagen planerade han att fira i förskott med sin son och dotter, med mycket dans på en kryssning till Åland.

– Och gamla älskarinnor, skojar han, inför resan.

Bland alla runt lunchbordet råder det en skämtsam stämning, det finns en tydlig jargong. Födelsedagen till ära har restaurangen sagt att de ska bjuda på tårta. Runt bordet hoppas man på att det blir schwarzwaldtårta.