• I sin källare har Roland Nygren byggt ett museum med sina bilder, där också . I handen håller han en affisch till filmen. Foto:
  • Förutom att samla på replikor av kända formel 1-bilar, gör Roland också egna modeller – som den här, som visar föraren Gunnar Nilsson i hans segerögonblick. Foto:
1/

Hans bilder av ikonen syns i "Superswede"

Folk omkring oss
annons

När Roland Nygren tog alla de där bilderna av formel 1-föraren och världsstjärnan Ronnie Petersson var det mest för att det var kul att ha. Nu är hans bilder en del av filmen "Superswede" om ikonens liv.

Intresset för sporten har funnits där länge.

– Det började väl med att jag själv körde gokart på 70-talet, och sen öppnades mina ögon mer för formel 1.

Och då väcktes intresset såklart för den stora stjärnan inom sporten.

– I början var det inte svårt att komma nära nog för bra bilder. Senare, när han gick från formel 2 till formel 1 och bevakningen blev hårdare, hände det att jag lyckades smita in på områden där man egentligen behövde pressackreditering några gånger, och fick då fina bilder. Och så har jag faktiskt också pratat med Ronnie Petersson en gång.

När Roland tog bilderna, var det inte med någon annan tanke än att de kunde vara roliga att ha.

– Jag tog en väldig massa bilder, och tänkte väl inte så mycket på det då. Jag var intresserad av att fota och av formel 1, så det föll sig naturligt. Men det är först nu, 40 år efteråt, som intresset för bilderna har vaknat. Jag är glad att de uppmärksammas, att Ronnie uppmärksammas.

Det är dock inte första gången som Roland Nygrens bilder ses av en större publik.

Första gången det hände var när startade ett Ronnie Peterssonmuseum Örebro. Det var 2008.

– Då kontaktade jag dem och berättade att jag hade lite bilder de kanske ville titta på. När de sedan startade ett helt Ronnie Peterssonmuseum hade vi redan kontakt.

Men, det museet lades ned bara ett år efter det öppnat.

– I dag är det bara ett ställe i Örebro som har utställningar om honom, och det är Monzapizzerian som ligger vid hans staty i Almby. Där har jag och Ronnies bror Tommy ställt ut några glaslådor med miniatyrbilar och foton. Och när museet lades ner undrade jag, vad ska jag göra med mina bilder? Så då inredde jag ett eget litet museum i källaren, säger Roland.

Han låg dessutom bakom affischen för de träffar Biltema hade på sina varuhus, där de visade upp Ronnie Peterssons bil, en Lotus 72. Så inom sfären för intresserade, visste man att Roland hade bilder som var värda att se.

– Så till den här filmen, "Superswede", har jag skickat in kanske 90 bilder. Jag vet inte exakt hur många av dem som är med, men ett gäng i alla fall.

När galapremiären ägde rum den 14 augusti, var Roland på plats.

– Det var roligt. Hela kändisstockholm, och så filmfolk, och så kollegor till Ronnie, som John Watson och Emerson Fittipaldi. Och filmen var fantastiskt bra, tycker jag. Den borde alla se.

Roland Nygren

Ålder: 64 år.

Gör: Pensionär.

Familj: Hustrun Majlis, två vuxna barn, fyra barnbarn – och så de två hundarna Kajsa och Ronja.

Bor: Nyköping.

Kommer från: Nyköping.

Intressen: "Det är ju främst formel 1, när tiden finns över. Barnbarnen och hundarna går ju före, och så är det ju huspyssel och sådär också."

Ronnie Petersson

Formel 1-föraren är en av Sveriges största idrottsikoner. Han var mitt uppe i sin strålande karriär när han 1978 var med i en olycka på Monzabanan i Italien. Han dog som en följd av komplikationer av en operation efter olyckan, endast 34 år gammal. Filmen "Superswede" handlar om hans liv och gärning.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingFolk omkring ossHistoriaPersonligtmotorsport
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka