Rune Trolin

TILL MINNE

Vår gode vän Rune Trolin har i en ålder av 87 år hastigt lämnat oss i stor sorg och saknad.

Rune växte upp i Hallstavik, men redan i början av 50-talet flyttade han till Nyköping. Där träffade han sin blivande fru Anna Maria som efter ett lyckligt äktenskap tyvärr gick bort efter en svår sjukdom redan 2006. Första tiden i Nyköping arbetade han som tapetserare tills han startade upp en egen butik, Nyköpings Sängkläder, på V Kvarngatan, som han drev fram till sin pensionering.

Rune var en trogen och engagerad medlem i Filadelfiaförsamlingen, där han under många år ingick i styrelsen som kassör. Han var också under en tid engagerad i kommunalpolitiken där han representerade folkpartiet. När second-handbutiken Öppen Hand startade 1996 var han en av pionjärerna. Där la han ner mycket av sin kraft och engagemang under 20 år tills krafterna av åldersskäl avtog.

Anna Maria och Rune intresserade sig särskilt för Öppen Hands hjälpverksamhet i Margita i Rumänien, som de besökte vid flera tillfällen. Jag minns särskilt när Rune och jag fick i uppdrag att köra ner och överlämna den Ambulans som Öppen Hand skänkt till Margitas räddningstjänst. Vid en enkel ceremoni på torget fick Rune överlämna bilnycklarna och en bukett blommor till en överlycklig brandchef.

I Margita träffade de en familj som hade en dotter som de fick ett särskilt hjärta för. De bekostade hennes utbildning under många år. Tanken var att få hit henne till Sverige men det stoppades av myndigheterna. Inte ens efter att de adopterat henne lyckades de övertala myndigheterna. I stället bildade hon familj och bosatte sig i Rumänien, vilket resulterade i att Rune fick två barnbarn.

Deras trevliga och gästfria hem i Oppeby var alltid öppet för alla deras vänner och på somrarna var vi alltid välkomna till sommarställena först i Kvistberga och senare i Kärrboda där det var stor blomsterprakt på tomten. Flera trevliga midsommaraftnar firades där.

Aina och Göran Warenmo