• Pernilla Hedberg, undersköterska, och Anneli Carlson, enhetschef, minns Stig Aggestad som en fantastisk person med ett stort engagemang för de boende - och personalen - på Tunagården. FOTO: HENRIK HOLMBERG
  • Stig Aggestad flyttade in på Tunagården i Eskilstuna 2005. Även hans mamma Sara Aggestad bodde där, och de var under ett knappt år korridorsgrannar. FOTO: NIKLAS HOLM
  • En liten trätavla på en vägg i ett av sällskapsrummen på Tunagården föreställer Stig Aggestad med sitt munspel.
  • Stig Aggestad som 60-åring.
1/

Sörmlänningens testamente – två miljoner var till äldreboende och idrottsförening

Sörmland

En enkel man som inte unnade sig själv några utsvävningar, men samtidigt en givmild person med ett stort hjärta och kunnande. Så beskrivs Stig Aggestad från Eskilstuna. Efter sin död lämnade han efter sig över sex miljoner kronor. Största delarna enligt testamentet fick äldreboendet Tunagården och IFK Eskilstuna.

Stig Aggerstad avled i vintras i en ålder av 80 år, och testamenterade nästan två miljoner ­kronor var till fotbollsföreningen IFK Eskilstuna och till äldreboendet Tunagården där han bodde. Pengar som politikerna i Eskilstuna nu har valt att ta emot.

– Det är otroligt. Tack Stig, tack så himla mycket, säger undersköterskan Pernilla Hedberg på Tunagården.

Stig Aggestad brann för både personalen på Tunagården och sina medboende. Han var väldigt mån om att alla skulle trivas, och tvekade inte att engagera sig. Enhetschefen Anneli Carlson berättar att han till och med ville vara med på personalens arbetsplats- och teamträffar, för att säkerställa att alla hade det bra.

– Det var av ren omtanke, och han förstod inte riktigt varför han inte kunde få vara med, ­berättar Anneli Carlson med värme.

Hans omtanke om andra fick dock komma till uttryck på ­andra sätt.

– Det hände flera gånger att han bjöd alla som bodde här på pizza, som vi ringde och beställde. Han var väldigt mån om att alla skulle ha. Och han underhöll. Spelade munspel, berättar Pernilla Hedberg.

– Han deltog i alla våra aktiviteter också, och han var en fantastisk person att diskutera med, säger Anneli Carlson.

På väggen i ett sällskapsrum på Tunagården hänger en liten ­tavla i trä. Den föreställer Stig Aggestad med sitt munspel i högsta hugg. I en korridor på avdelning tio finns en annan bild på honom. En förstoring av en tidningssida från tidningen Folket, där Stig Aggestad var krönikör i över 30 år.

Stig Aggestad skrev mycket om radio och tv i Folket, men även om andra saker. Han tvekade inte att angripa politiker som han inte tyckte skötte sig.

Vid flera tillfällen bjöd han också in politiker och tjänstemän till Tunagården, för att ­diskutera viktiga frågor.

– Han var väldigt allmän­bildad och kunde mycket. Han var en av de första här som hade dator också, minns Pernilla Hedberg.

Personalen på Tunagården har vetat om att Stig Aggestad har testamenterat pengar till äldreboendet. Pengar som ska användas till roliga saker för de som bor där. Men att det handlar om nästan två miljoner kronor har inte varit känt.

– Han skrev ett testamente ganska tidigt, när han just hade flyttat hit. Vi har haft det inlåst här, men visste inte vad som stod i det, berättar Anneli Carlson.

– Ibland bad han oss titta så att det låg kvar, säger Pernilla Hedberg.

Tjänstemännen på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna ska nu i samråd med personal och brukare ta fram en plan för hur pengarna ska användas, och sedan ska politikerna godkänna planen.

Stig Aggestad har inga nära släktingar i livet. Tidningen har varit i kontakt med två kusiner till honom inför den här publiceringen. De har gett sitt samtycke, men säger sig inte ha känt Stig tillräckligt väl för att berätta om honom.

En som kände Stig Aggestad väl är däremot Clas Svahn, internationell samordnare i Riksorganisationen UFO-Sverige. Ett av Stigs stora intressen i livet var nämligen utomjordisk aktivitet, och han var djupt engagerad. Under många år ansvarade han ensam för UFO-Sveriges rapportcentral, dit människor kan ringa om märkliga observationer.

– Det kräver att man kan prata med folk, och lyssna. Även mitt i nätterna. Stig var noggrann och alltid positiv, han gjorde enorm nytta för UFO-Sverige, säger Clas Svahn, som lärde känna Stig under tidigt 80-tal.

Stig Aggestad hade en cp-skada som gjorde att han satt i rullstol. Trots det var han lika engagerad som alla andra, berättar Clas Svahn.

– Det var ett nöje att arbeta med honom. Han var en i gänget trots sitt handikapp, och han hade nog gärna velat ha ett svar på UFO-gåtan.

Clas Svahn berättar att Stig Aggestad föreföll leva väldigt enkelt. Han reste inte mycket, och unnade sig inte några utsvävningar.

– Han var nog nöjd med det han hade. Jag tror inte att pengar var särskilt viktiga för honom, säger han.

Samma bild av Stig förmedlar Håkan Blomqvist, även han engagerad i UFO-Sverige. Han minns Stig Aggestad med värme.

– Jag beundrar honom verkligen. Han var intelligent och kunnig och hade humor trots sin tuffa livssituation.

Stig Aggestad avled i januari i år. Han blev 80 år gammal.

Stig Aggestads miljoner

Enligt bouppteckningen uppgår avlidne Stig Aggestads tillgångar till knappt 6,1 miljoner kronor.

2,2 miljoner har han testamenterat till ett antal personer som på olika vis har stått honom nära.

Resterande belopp, knappt fyra miljoner kronor, ska delas lika mellan äldreboendet Tunagården och fotbollsföreningen IFK Eskilstuna, enligt Stigs sista vilja.

Exakt hur mycket pengar det handlar om i slutändan återstår att se. Tillgångarna är bundna i fonder vars värde kan skifta, och ska även beskattas.

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaDödsfallPengarÄldreboendeÄldreomsorg